1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Wegański tort naked cake z owocami

Wegański tort naked cake z owocami

Wegański tort naked cake z owocami i białymi czekoladkami na paterze -  Wszystkiego Słodkiego
Wegański tort naked cake z owocami i białymi czekoladkami na paterze -  Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wegański tort naked cake z owocami🌷, czyli co powstaje, kiedy wiosna zawróci mi w głowie.

Tort w stylu naked - boki pozostają „gołe”, a po schłodzeniu jedynie przetarłam je delikatnie szpatułą, dzięki czemu uzyskałam lekko rustykalny, boho styl, który już jakiś czas króluje wśród słodkich stylizacji i pasuje idealnie na wiele okazji.

Wilgotny, waniliowy biszkopt na bazie masła roślinnego i napoju sojowego świetnie sprawdzi się jako przepis bazowy także do innych roślinnych wypieków. Nie kruszy się po przekrojeniu i długo zachowuje świeżość. 🥰

Do przełożenia przygotowałam prosty krem na bazie śmietanki kokosowej i frużelinę z owoców leśnych. Użyłam świeże owoce, ale z powodzeniem możecie zastąpić je mrożonymi.

Tort w stylu naked jest piękny w swojej prostocie i w zasadzie nie potrzeba mu wielu zdobień. Dekoracja jest prosta i efektowna: maliny, borówki i truskawki, w połączeniu z delikatnymi kwiatami i czekoladowymi muszelkami. 

Pysznie, pięknie i roślinnie, czyli tak, jak lubię najbardziej.🌿🌿


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt wegański:

  • Krok 1

    Napój sojowy wymieszaj z octem i odstaw na około 5 minut. W tym czasie masa powinna się ściąć i powstanie a'la maślanka. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    Pasta waniliowa Dr. Oetker, a obok napój sojowy wymieszany z octem jabłkowym.
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj razem z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy.

    Ucieranie masła roślinnego z cukrem w robocie kuchennym Bosch.
  • Krok 3

    Dodawaj stopniowo napój sojowy z octem i utrzyj.

    W robocie kuchennym firmy Bosch utarte masło z cukrem. A obok maślanka sojowa.
  • Krok 4

    W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.

    W misce mąka wymieszana z solą. Obok soda oczyszczona i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 5

    Do mokrych składników dodaj sypkie i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Dwie tortownice wyłożone papierem do pieczenia i wypełnione ciastem wegańskim na biszkopt.
  • Krok 6

    Upieczone biszkopty wystudź na kratce do pieczenia.

    Upieczone biszkopty wegańskie.
  • Krok 7

    Każdy wystudzony biszkopt przekrój na pół. W przecięciu biszkoptu pomoże Tobie nóż strunowy.

    Przekrojone biszkopty wegańskie.

Czekoladki muszelki:

  • Krok 8

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Następnie delikatnie wylej czekoladę do formy i wyrównaj szpatułą. Odstaw czekoladki do schłodzenia.

    Foremka do czekoladek w kształcie muszelek, a obok szpatułka.
  • Marta poleca

    Plastikowa foremka Wilton do tworzenia czekoladowych dekoracji w kształcie muszelek.

    Marta poleca
  • Krok 9

    Przed dekorowaniem wyciągnij delikatnie zastygnięte czekoladki.

    Czekoladki w kształcie muszelek na białej desce.

Frużelina owocowa:

  • Krok 10

    Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, agar i wodę. Dokładnie wymieszaj.

    Blender ręczny firmy Bosch na blacie. Obok w garnku owoce, w miseczce agar, mąka ziemniaczana i cukier.
  • Krok 11

    Podgrzewaj masę ciągle mieszając przez kilka minut. Następnie przelej ją do naczynia i przykryj folią spożywczą, tak żeby stykała się ona z frużeliną. Pozostaw ją do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną frużelinę przełóż do rękawa cukierniczego.

    Wegańska owocowa frużelina w naczyniu,, przykryta folią.

Śmietanka kokosowo-waniliowa:

  • Krok 12

    Do misy robota kuchennego przełóż śmietankę kokosową i cukier puder. Ubij za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix i ekstrakt z wanilii. Ubitą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego.

    Śmietanka kokosowa w misie. Obok śmietan-fix Dr. Oetkera i ekstrakt Taylor&Colledge
  • Krok 13

    Blaty biszkoptu układaj na paterze, przekładając piętra kremem i frużeliną. Możesz użyć rantu cukierniczego i folii rantowej, dzięki czemu krem będzie równo z biszkoptem.

    Tort przekładany kremem kokosowym i frużeliną owocową.
  • Może się przydać

    Folia rantowa marki FunCakes idealnie sprawdzi się do pracy z czekoladą i przygotowania deserów na zimno. Z jej pomocą wykonasz równe, estetyczne słodkości o idealnie gładkich bokach.

    Może się przydać
  • Krok 14

    Pozostałą część kremu rozsmaruj na wierzchu tortu i wstaw do lodówki do schłodzenia na 3-4 godziny.

    Tort w rancie cukierniczym, z rozsmarowanym na wierzchu kremem.
  • Krok 15

    Schłodzony tort udekoruj świeżymi owocami, kwiatami i czekoladkami w kształcie muszelek.

    Dekorowanie schłodzonego tortu.

  • Do frużeliny możesz też użyć mrożonych owoców.
  • Używam śmietanki z mleka kokosowego o zawartości ok. 91% ekstraktu miąższu z kokosa
  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/weganski-tort-naked-cake-z-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej