Wegański tort naked cake z owocami
Wegański tort naked cake z owocami🌷, czyli co powstaje, kiedy wiosna zawróci mi w głowie.
Tort w stylu naked - boki pozostają „gołe”, a po schłodzeniu jedynie przetarłam je delikatnie szpatułą, dzięki czemu uzyskałam lekko rustykalny, boho styl, który już jakiś czas króluje wśród słodkich stylizacji i pasuje idealnie na wiele okazji.
Wilgotny, waniliowy biszkopt na bazie masła roślinnego i napoju sojowego świetnie sprawdzi się jako przepis bazowy także do innych roślinnych wypieków. Nie kruszy się po przekrojeniu i długo zachowuje świeżość. 🥰
Do przełożenia przygotowałam prosty krem na bazie śmietanki kokosowej i frużelinę z owoców leśnych. Użyłam świeże owoce, ale z powodzeniem możecie zastąpić je mrożonymi.
Tort w stylu naked jest piękny w swojej prostocie i w zasadzie nie potrzeba mu wielu zdobień. Dekoracja jest prosta i efektowna: maliny, borówki i truskawki, w połączeniu z delikatnymi kwiatami i czekoladowymi muszelkami.
Pysznie, pięknie i roślinnie, czyli tak, jak lubię najbardziej.🌿🌿
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt wegański:
-
Krok 1
Napój sojowy wymieszaj z octem i odstaw na około 5 minut. W tym czasie masa powinna się ściąć i powstanie a'la maślanka. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
-
Krok 3
Dodawaj stopniowo napój sojowy z octem i utrzyj.
-
Krok 4
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
-
Krok 5
Do mokrych składników dodaj sypkie i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Upieczone biszkopty wystudź na kratce do pieczenia.
-
Krok 7
Każdy wystudzony biszkopt przekrój na pół. W przecięciu biszkoptu pomoże Tobie nóż strunowy.
Czekoladki muszelki:
-
Krok 8
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Następnie delikatnie wylej czekoladę do formy i wyrównaj szpatułą. Odstaw czekoladki do schłodzenia.
-
Marta poleca
Plastikowa foremka Wilton do tworzenia czekoladowych dekoracji w kształcie muszelek.
-
Krok 9
Przed dekorowaniem wyciągnij delikatnie zastygnięte czekoladki.
Frużelina owocowa:
-
Krok 10
Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, agar i wodę. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 11
Podgrzewaj masę ciągle mieszając przez kilka minut. Następnie przelej ją do naczynia i przykryj folią spożywczą, tak żeby stykała się ona z frużeliną. Pozostaw ją do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną frużelinę przełóż do rękawa cukierniczego.
Śmietanka kokosowo-waniliowa:
-
Krok 12
Do misy robota kuchennego przełóż śmietankę kokosową i cukier puder. Ubij za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix i ekstrakt z wanilii. Ubitą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego.
-
Krok 13
Blaty biszkoptu układaj na paterze, przekładając piętra kremem i frużeliną. Możesz użyć rantu cukierniczego i folii rantowej, dzięki czemu krem będzie równo z biszkoptem.
-
Może się przydać
Folia rantowa marki FunCakes idealnie sprawdzi się do pracy z czekoladą i przygotowania deserów na zimno. Z jej pomocą wykonasz równe, estetyczne słodkości o idealnie gładkich bokach.
-
Krok 14
Pozostałą część kremu rozsmaruj na wierzchu tortu i wstaw do lodówki do schłodzenia na 3-4 godziny.
-
Krok 15
Schłodzony tort udekoruj świeżymi owocami, kwiatami i czekoladkami w kształcie muszelek.
- Do frużeliny możesz też użyć mrożonych owoców.
- Używam śmietanki z mleka kokosowego o zawartości ok. 91% ekstraktu miąższu z kokosa
- Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/weganski-tort-naked-cake-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze