Napoleonka bez mleka
Dlaczego warto mieć w lodówce niewielki zapas gotowego ciasta francuskiego? Właśnie po to, żeby w zaledwie parę chwil przygotować najpyszniejszą napoleonkę bez mleka 🌿
Siła tkwi tutaj w prostocie i naprawdę niewielkim nakładzie pracy - gotowe arkusze ciasta francuskiego wystarczy upiec, a budyń na bazie mleka sojowego połączyć z ubitą wegańską śmietanką. Trochę cukru pudru na wierzch i można zajadać 😋
Zbliża się Sylwester, więc to doskonała okazja do wypróbowania mojego przepisu - sprawdzi się idealnie, bo kto chciałby spędzać długie godziny w kuchni przed tak wyjątkową imprezą?🎆🥳
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Napoleonka bez mleka:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Do formy do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm przełoż 1 blat ciasta i dotnij go tak, by pasował do dna formy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 22-25 minut, do zrumienienia.
-
Może się przydać
Dwuczęściowa forma do pieczenia tortów i ciast, które można wyjąć z formy w bardzo prosty sposób, dzięki zamykanemu brzegowi i powłoce zapobiegającej przywieraniu.
-
Krok 2
W ten sposób upiecz dwa blaty i pozostaw je do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotuj budyń.
-
Krok 3
Odlej około szklankę napoju sojowego i rozmieszaj w nim budynie. Pozostałą ilość napoju sojowego oraz cukru przelej do garnka i krótko zagotuj. Dodaj dobrze wymieszane budynie i gotuj jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Budyń powinien być bardzo gęsty.
-
Krok 4
Ugotowany budyń przelej do innego naczynia (najlepiej jak najszerszego, żeby budyń szybko wystygł). Przykryj folią spożywczą, tak by dotykała budyniu i pozostaw go do wystudzenia.
-
Krok 5
Gdy budyń już się wystudzi ubij śmietankę, a następnie delikatnie wmiksuj ją do budyniu.
-
Krok 6
Na jeden blat upieczonego ciasta przełóż krem i przykryj drugim blatem ciasta.
-
Krok 7
Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
-
Krok 8
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego! 😍
*Sprawdź skład gotowego ciasta francuskiego. Często jest one produkowane na tłuszczach roślinnych.🙂
*Jeżeli używasz napoju sojowego słodzonego, możesz odjąć około 20 g cukru z przepisu.
*Zamiast roślinnej śmietanki do ubijania możesz użyć stałej części mleczka kokosowego, jednak wtedy weź pod uwagę, że krem będzie lekko kokosowy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/napoleonka-bez-mleka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze