Świąteczna beza z żurawiną
Zostało tylko kilka dni do świąt, dlatego przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów na wyśmienitą bezę, która jest jednocześnie prześliczną, świąteczną dekoracją stołu - świąteczna beza z żurawiną.
Tradycyjną bezę wypiekłam na kształt wieńca i napełniłam żurawiną. Wierzch przykryłam aksamitnym kremem z serka mascarpone z nutą waniliową. Słodki krem i kwaskowate owoce to sprawdzone i pyszne połączenie.
Bezowy wieniec udekoruj samodzielnie przygotowanymi pierniczkami, świeżą żurawiną i gałązkami świerku. Dekoracja jest bardzo prosta, a całość tworzy wspaniały świąteczny efekt. 🎄 Spróbuj ją wykonać i daj znać, czy smakowała!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie świątecznej bezy z żurawiną:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C. Na blasze z wyposażenia piekarnika wyłóż papier do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy ok. 20 cm.
-
Krok 2
Białka umieść w misie i ubijaj do momentu, aż piana będzie ubita, ale nie całkiem sztywna. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając.
Po dodaniu całego cukru ubijaj jeszcze ok. 10 minut do jego całkowitego rozpuszczenia.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z octem winnym lub sokiem z cytryny, dodaj do bezy i miksuj jeszcze około pół minuty.
-
Krok 3
Gotową masę wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę po linii okręgu tak, aby powstał wieniec. Wstaw do nagrzanego piekarnika, obniż temperaturę do 120°C i piecz przez ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie żurawinowe:
-
Krok 4
Żurawinę umieść w niedużym garnku, dodaj cukier, wodę, sok z cytryny i sól. Ustaw na średniej mocy palnika i gotuj, aż cała żurawina zmięknie.
-
Krok 5
W międzyczasie żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a mąkę ziemniaczaną rozmieszaj również w niewielkiej ilości zimnej wody.
-
Krok 6
Gdy żurawina zmięknie i puści sok, dodaj mąkę ziemniaczaną. Całość jeszcze chwilę gotuj, aby otrzymać kisiel. Zdejmij z palnika i dodaj odsączoną z wody żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przełożenie bezy świątecznej żurawiną:
-
Krok 7
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, pastą waniliową i cukrem pudrem na gesty krem. Niewielką ilość kremu wyłóż na bezowy wianek, następnie rozłóż nadzienie żurawinowe i przykryj pozostałą częścią kremu. Na koniec udekoruj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Świąteczna beza z żurawiną będzie idealnym akcentem na świątecznym stole! :)
-
Pasta waniliowa Intense z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/swiateczna-beza-z-zurawina |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze