Malinowa rolada bezowa
Delikatna bezowa pianka z cieniutką, lekko chrupiącą skorupką - to jest deser dla tych, którzy kochają Tort Pawłowa. Beza w tej wersji Was zainspiruje i zaskoczy. Koniecznie sprawdź naszą malinową roladę bezową! ❤️
Zobacz też nasz poradnik: Jak zrobić idealną bezę?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy do malinowej rolady bezowej:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko tłuszczem (olej lub masło) i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Cukier wymieszaj w misce z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno, a ubijając dodaj ocet. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier z mąką. Masa powinna być sztywna i błyszcząca.
-
Krok 3
Gotową bezę rozsmaruj równomiernie na blasze (możliwie szybko), zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągij bezę z piekarnika i odstaw na około 5 minut.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. :)
-
Krok 4
Na blacie ułóż arkusz czystego papieru do pieczenia i przełóż na niego bezę, odwracając ją do góry nogami. Ściągnij delikatnie papier, na którym beza się piekła i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Masa malinowa:
-
Krok 5
Gdy beza już ostygnie, przygotuj masę malinową. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty, dodaj malinową masę śmietanową i zmiksuj do połączenia się składników.
-
Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker
Malinowa masa śmietanowa z kawałkami owoców od Dr. Oetkera to proszek, który po dodaniu do bitej śmietany, stabilizuje ją i nadaje przyjemnego malinowego smaku. Nadaje się do przekładania tortów i ciast.
-
Krok 6
Gotową masę rozsmaruj na bezie (od strony jednego krótszego boku zostaw 3 cm wolnego miejsca), ułóż świeże maliny i zwiń całość od strony drugiego krótszego boku. Gotową roladę odstaw na około godzinę do lodówki. Podawaj z sosem malinowym.
Sos malinowy:
-
Krok 7
Maliny zmiksuj blenderem, przetrzyj przez sito do rondelka, aby pozbyć się pestek.
-
Krok 8
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.
-
Krok 9
Purée malinowe ustaw na średniej mocy palnika, dodaj cukier puder i podgrzej (nie trzeba gotować; ważne, aby było wystarczająco ciepłe do rozpuszczenia się żelatyny). Do ciepłego purée malinowego dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos przelej do dzbanuszka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/malinowa-rolada-bezowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze