1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Malinowa rolada bezowa

Malinowa rolada bezowa

rolada bezowa przełożona śmietanową masą malinową i malinami - wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Delikatna bezowa pianka z cieniutką, lekko chrupiącą skorupką - to jest deser dla tych, którzy kochają Tort Pawłowa. Beza w tej wersji Was zainspiruje i zaskoczy. Koniecznie sprawdź naszą malinową roladę bezową! ❤️

Zobacz też nasz poradnik: Jak zrobić idealną bezę?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy do malinowej rolady bezowej:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko tłuszczem (olej lub masło) i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Cukier wymieszaj w misce z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno, a ubijając dodaj ocet. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier z mąką. Masa powinna być sztywna i błyszcząca.

  • Krok 3

    Gotową bezę rozsmaruj równomiernie na blasze (możliwie szybko), zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągij bezę z piekarnika i odstaw na około 5 minut.

  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. :)

    Może się przydać
  • Krok 4

    Na blacie ułóż arkusz czystego papieru do pieczenia i przełóż na niego bezę, odwracając ją do góry nogami. Ściągnij delikatnie papier, na którym beza się piekła i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Masa malinowa:

  • Krok 5

    Gdy beza już ostygnie, przygotuj masę malinową. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty, dodaj malinową masę śmietanową i zmiksuj do połączenia się składników.

  • Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker

    Malinowa masa śmietanowa z kawałkami owoców od Dr. Oetkera to proszek, który po dodaniu do bitej śmietany, stabilizuje ją i nadaje przyjemnego malinowego smaku. Nadaje się do przekładania tortów i ciast.

    Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetker
  • Krok 6

    Gotową masę rozsmaruj na bezie (od strony jednego krótszego boku zostaw 3 cm wolnego miejsca), ułóż świeże maliny i zwiń całość od strony drugiego krótszego boku. Gotową roladę odstaw na około godzinę do lodówki. Podawaj z sosem malinowym.

Sos malinowy:

  • Krok 7

    Maliny zmiksuj blenderem, przetrzyj przez sito do rondelka, aby pozbyć się pestek.

  • Krok 8

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.

  • Krok 9

    Purée malinowe ustaw na średniej mocy palnika, dodaj cukier puder i podgrzej (nie trzeba gotować; ważne, aby było wystarczająco ciepłe do rozpuszczenia się żelatyny). Do ciepłego purée malinowego dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos przelej do dzbanuszka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/malinowa-rolada-bezowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej