Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami
Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami rozpływają się w ustach, zachwycając swoją niebiańską lekkością. Kto raz spróbował zrobić bezy wie, że są one trochę kapryśne, ale zdecydowanie warte zachodu! Doskonała beza powinna być krucha i delikatna. Przygotowując walentynkowe słodkości stwierdziłam, że zrobię mały eksperyment i zamiast tradycyjnego kremu wyczarowałam krem pistacjowy. Lekko słony krem, kwaśne truskawki 🍓i słodka beza to kompozycja idealna. W sam raz na dzień zakochanych! 💘
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bez:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 115°C z funkcją termoobiegu.
-
Krok 2
Białka ubijaj stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania gęstej i błyszczącej konsystencji. Następnie przełóż bezę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij na blaszce 4 okrągłe bezy (z płaską podstawą i wyższymi brzegami). Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika i susz przez około 1,5 godziny. Gotowe bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami.
Przepis na krem pistacjowy:
-
Krok 3
Bardzo drobno zmiksuj pistacje w malakserze, do momentu, aż wydzieli się tłuszcz i masa zacznie przypominać konsystencją masło.
-
Krok 4
Białą czekoladę przełóż do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść. Czekoladę przelej do pistacji i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
-
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij dokładnie mikserem, dodając pod koniec śmietan-fix. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj do kremu pistacjowego.
-
Krok 6
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij porcję kremu na każde ciastko. Bezy ozdób truskawkami, pistacjami i serduszkami.
-
Marta poleca
Metalowa tylka marki Wilton pozwoli Ci przygotować piękne dekoracje z kremu, a także nada Twoim bezom oryginalny kształt. Wystarczy umieścić ją w worku cukierniczym i dać ponieść się fantazji przy dekorowaniu!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/bezy-kremem-pistacjowym-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze