1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami

Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami rozpływają się w ustach, zachwycając swoją niebiańską lekkością. Kto raz spróbował zrobić bezy wie, że są one trochę kapryśne, ale zdecydowanie warte zachodu! Doskonała beza powinna być krucha i delikatna. Przygotowując walentynkowe słodkości stwierdziłam, że zrobię mały eksperyment i zamiast tradycyjnego kremu wyczarowałam krem pistacjowy. Lekko słony krem, kwaśne truskawki 🍓i słodka beza to kompozycja idealna. W sam raz na dzień zakochanych! 💘


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bez:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 115°C z funkcją termoobiegu. 

  • Krok 2

    Białka ubijaj stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania gęstej i błyszczącej konsystencji. Następnie przełóż bezę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij na blaszce 4 okrągłe bezy (z płaską podstawą i wyższymi brzegami). Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika i susz przez około 1,5 godziny. Gotowe bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami.

Przepis na krem pistacjowy:

  • Krok 3

    Bardzo drobno zmiksuj pistacje w malakserze, do momentu, aż wydzieli się tłuszcz i masa zacznie przypominać konsystencją masło. 

  • Krok 4

    Białą czekoladę przełóż do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść. Czekoladę przelej do pistacji i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. 

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę ubij dokładnie mikserem, dodając pod koniec śmietan-fix. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj do kremu pistacjowego. 

  • Krok 6

    Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij porcję kremu na każde ciastko. Bezy ozdób truskawkami, pistacjami i serduszkami. 

  • Marta poleca

    Metalowa tylka marki Wilton pozwoli Ci przygotować piękne dekoracje z kremu, a także nada Twoim bezom oryginalny kształt. Wystarczy umieścić ją w worku cukierniczym i dać ponieść się fantazji przy dekorowaniu!

    Marta poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/bezy-kremem-pistacjowym-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej