Beza z kremem ajerkoniakowym
Na specjalne okazje i bez okazji. Beza z kremem ajerkoniakowym i sosem z czarnej porzeczki to deser, który smakuje i wygląda nieziemsko.😍
Każda z warstw odkrywa przez Tobą perfekcyjnie zbalansowaną słodycz oraz przenikające się faktury.
Torcik łączy w sobie kruchość bezy, kremową gładkość nadzienia na bazie serka mascarpone i śmietanki, idealnie wyważony smak likieru jajecznego oraz sos z czarnej porzeczki.
Sos porzeczkowy sprawia, że deser absolutnie nie jest zbyt słodki, a kwaskowatość owocu, jeszcze bardziej podkreśla wyjątkowy smak.❤️
Jeśli zastanawiasz się jak sprawić by beza udała się idealnie, zajrzyj koniecznie do naszego poradnika Jak zrobić idealną bezę?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 120°C z funkcją termoobiegu. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka umieść w misie miksera i ubijaj na średnich obrotach aż białka utworzą miękką pianę.
-
Krok 3
Ciągle miksując zacznij dodawać stopniowo cukier, po dodaniu całego zwiększ obroty na prawie najwyższe lub najwyższe i ubijaj na białą, lśniącą, sztywną masę.
-
Krok 4
Gotową masę bezową podziel na dwie części i przełóż do worków cukierniczych z końcówką w kształcie gwiazdki (tylka M1 Wilton ) .
Na każdej blasze wyciskaj ozdobne kształty tak aby uzyskać blat bezowy około 21 cm średnicy.
-
Tylka 1M - Wilton
Najpopularniejsza z tylek. idealna do mas, kremów, bitej śmietany, bezy, Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety, gwiazdkowe wypełnienia oraz kwiaty.
-
Krok 5
Obie blachy natychmiast wstaw do piekarnika, jedną na górny poziom a drugą na jeden z najniższych poziomów. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 °C i susz około 2,5 h.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki, pozostaw bezę do wystudzenia.
Sos z czarnych porzeczek:
-
Krok 6
Porzeczki umieść w rondelku, dodaj sok lub wodę i zblenduj na mus.
Do musu dodaj łyżkę cukru i podgrzej na średniej mocy palnika, aż będzie gorący.
-
Krok 7
W międzyczasie mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, a listek żelatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 8
Do zagotowanego musu z porzeczek dodaj rozrobioną skrobię ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i gotuj krótko do lekkiego zgęstnienia. Zdejmij z palnika, dodaj namoczony listek żelatyny i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 9
Przełóż do miski i dostaw do przestudzenia, przestudzony mus przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Krem ajerkoniakowy do bezy:
-
Krok 10
Kiedy beza i mus wystygną przygotuj krem ajerkoniakowy.
Śmietankę i mascarpone umieść w misie i zmiksuj na jednolity ale nie całkiem sztywny krem.
-
Krok 11
Ciągle miksując wlewaj stopniowo likier adwokat .
Kiedy masa jest już jednolita dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan – fix i miksuj krótko, aż krem zgęstnieje.
Przełożenie:
-
Krok 12
Jeden blat bezowy połóż na paterze, wyłóż na niego krem ajerkoniakowy a następnie połowę sosu porzeczkowego (resztę zostaw do podania) i przykryj drugim blatem bezowym.
Odstaw torcik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia , beza w tym czasie zmięknie i będzie idealna do pokrojenia.
-
Łopatka do serwowania ciast i tortów
Świetnie sprawdzi się w formie noża do krojenia ciast i tortów na równe kawałki. Przy jej pomocy zgrabnie przełożysz ciasto na talerzyki. Nie pozostawia rys na powierzchni formy do ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-z-kremem-ajerkoniakowym-i-sosem-z-czarnych-porzeczek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze