Pavlova
Żadne letnie przyjęcie nie może się odbyć bez jej udziału - zwłaszcza latem, kiedy czerwień malin i truskawek aż krzyczy do nas ze straganów warzywniaka 🍓🫐🍒 Królowa Pavlova, chrupiąca na zewnątrz, z delikatną pianką w środku, jak na głowę państwa przystało, potrzebuje otoczenia dworskiej świty. A co się lepiej sprawdzi w tej roli, jak nie lekki waniliowy krem i świeże owoce?
Jeśli przygotowanie bezy sprawia Ci trudność, pamiętaj o dwóch zasadach, których należy przestrzegać: cukier w białkach musi być całkowicie rozpuszczony podczas ubijania (dzięki temu beza będzie sztywna i zachowa swój kształt), a temperatura suszenia nie może być za wysoka - inaczej beza nie będzie biała, a beżowa. Warto na pewno przetestować i wyczuć swój piekarnik 😉
Gotowi na królewską degustację? Ja swój kawałek Pavlovej mam za sobą. Obawiam się tylko, że może on stanąć na mojej drodze do kariery primabaleriny 😆🩰
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza
-
Krok 1
Białka umieść w misie miksera, krótko podbij i zacznij stopniowo dodawać cukier. Bezę ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
-
Krok 2
Na blasze z wyposażenia piekarnika uformuj okrągły kształt bezy. Przy pomocy łyżki zrób wgłębienia na brzegach blatu, a w środku pozostaw miejsce na krem.
-
Krok 3
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu przez 10 minut w 130°C, po czym zmniejsz temperaturę do 110°C i susz przez 1 godzinę i 40 minut.
Krem mascarpone z wanilią
-
Krok 4
Serek wraz śmietanką i dodatkiem naturalnego ekstraktu ubij na sztywno. Przełóż delikatnie na bezę.
Warstwa owocowa
-
Krok 5
Na wierzch wyłóż świeże owoce. Przed podaniem udekoruj listkami mięty, możesz oprószyć cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/pavlova |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze