1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Pavlova

Pavlova

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Żadne letnie przyjęcie nie może się odbyć bez jej udziału - zwłaszcza latem, kiedy czerwień malin i truskawek aż krzyczy do nas ze straganów warzywniaka 🍓🫐🍒 Królowa Pavlova, chrupiąca na zewnątrz, z delikatną pianką w środku, jak na głowę państwa przystało, potrzebuje otoczenia dworskiej świty. A co się lepiej sprawdzi w tej roli, jak nie lekki waniliowy krem i świeże owoce?

Jeśli przygotowanie bezy sprawia Ci trudność, pamiętaj o dwóch zasadach, których należy przestrzegać: cukier w białkach musi być całkowicie rozpuszczony podczas ubijania (dzięki temu beza będzie sztywna i zachowa swój kształt), a temperatura suszenia nie może być za wysoka - inaczej beza nie będzie biała, a beżowa. Warto na pewno przetestować i wyczuć swój piekarnik 😉

Gotowi na królewską degustację? Ja swój kawałek Pavlovej mam za sobą. Obawiam się tylko, że może on stanąć na mojej drodze do kariery primabaleriny 😆🩰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza

  • Krok 1

    Białka umieść w misie miksera, krótko podbij i zacznij stopniowo dodawać cukier. Bezę ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    w misie robota kuchennego bosch białka obok w miseczce cukier
  • Krok 2

    Na blasze z wyposażenia piekarnika uformuj okrągły kształt bezy. Przy pomocy łyżki zrób wgłębienia na brzegach blatu, a w środku pozostaw miejsce na krem.

    na blaszce z wyposażenia piekarnika uformowana beza pavlova
  • Krok 3

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu przez 10 minut w 130°C, po czym zmniejsz temperaturę do 110°C i susz przez 1 godzinę i 40 minut.

    upieczona beza pavlova na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Krem mascarpone z wanilią

  • Krok 4

    Serek wraz śmietanką i dodatkiem naturalnego ekstraktu ubij na sztywno. Przełóż delikatnie na bezę.

    w misce ubity krem mascarpone z ekstraktem z wanilii Dr. Oetkera

Warstwa owocowa

  • Krok 5

    Na wierzch wyłóż świeże owoce. Przed podaniem udekoruj listkami mięty, możesz oprószyć cukrem pudrem.

    pavlova z mascarpone i świeżymi owocami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/pavlova

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej