Biszkopt bez mąki ziemniaczanej (idealny do tortu)
Prosty, jasny, waniliowy biszkopt do tortu z dodatkiem wody.
Woda powoduje, że ubita z cukrem piana z białek jest luźniejsza, dzięki temu łatwiej połączyć z nią suche składniki.
Biszkopt jasny z wodą jest miękki i puszysty. Przygotowałam go bez mąki ziemniaczanej (tylko na mące pszennej), dzięki temu jest bardziej zwarty, mięsisty i stabilny. Można go przełożyć lekkim lub cięższym kremem. Biszkopt rośnie wysoko, z 4 jajek w tortownicy o średnicy 20 cm i wysokości około 7 cm urośnie ładnie ponad brzeg. Świetnie sprawdzi się do tortu, możesz go przekroić na trzy równe blaty.
Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt bez mąki ziemniaczanej, ale z dodatkiem wody! Poniżej znajdziesz proporcje na ten biszkopt zarówno z 4 jaj jak i z 3 jaj (na tortównicę o średnicy 18 cm), z 5 jaj (na tortownicę o średnicy 22 cm), z 6 jaj (na tortownicę o średnicy 24 cm) i z 7 jaj (na tortownicę
Jeśli potrzebujesz taki biszkopt w wersji z kakao, zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy do tortu (z wodą).
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej (idealny do tortu):
-
Krok 1
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Zajrzyj do naszego sklepu internetowego po tortownicę Retro.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór tortownic o różnych wymiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego. Spełnią wymagania najbardziej wymagających domowych cukierników!
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.
Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 4
Następnie wlej wodę i ciągle ubijaj do połączenia składników.
-
Krok 5
Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno żółtka i miksuj na jednolitą masę.
-
Krok 6
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 7
Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotuj biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej go wtedy pokroić.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-bez-maki-ziemniaczanej-idealny-do-tortu |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 3
Komentarze