Kopiec Shreka



Domowy Kopiec Shreka to bajkowa ods艂ona kultowego Kopca Kreta – tym razem w zielonej, zabawnej wersji inspirowanej 艣wiatem Shreka. Puszysty biszkopt toffi, na wierzchu l膮duje lekki, 艣mietankowy kopczyk w zielonym kolorze, przypominaj膮cy bajkowe bagna Shreka. Charakterystyczny „kopiec” z dodatkiem kawa艂ków kiwi馃, pokruszony kawa艂kami ciasta ozdobiony jest 偶elkowymi robakami – zabawnym detalem, który rozbawi dzieci i doros艂ych.
To ciasto nie tylko 艣wietnie smakuje, ale te偶 wygl膮da jak wyj臋te prosto z bajki – idealne na przyj臋cia urodzinowe i rodzinne spotkania.
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, M膮ka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt toffi
-
Krok 1
Mas艂o rozpu艣膰 i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na puszyt膮, lekk膮 pian臋, po czym wmieszaj delikatnie wymieszane w osobnej misce suche sk艂adniki.
-
Krok 3
Na ko艅cu wmiksuj rozpuszczone mas艂o.
-
Krok 4
Dno tortownicy o 艣redniy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
-
Krok 5
Piecz w rozgrzanym piekarniku oko艂o 35 minut w temperaturze 180°C.
Prze艂o偶enie Kopca Shreka
-
Krok 6
No偶em natnij ciasto, tworz膮c dwucentymetrowy brzeg. 艁y偶k膮 wydr膮偶 ciasto z 艣rodka i prze艂ó偶 do miski.
-
Krok 7
Kiwi pokrój na kawa艂ki i wy艂ó偶 na wydr膮偶one ciasto.
-
Krok 8
艢mietank臋 ubij z cukrem z wanili膮. Cukier puder wymieszaj z 艣mietan fixem, po czym wmiksuj go pod koniec ubijania kremu.
-
Krok 9
Krem wy艂ó偶 na ciasto tworz膮c kopczyk, posyp okruchami ciasta. Ciasto odstaw do lodówki pod przykryciem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/kopiec-shreka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze