Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasto biszkoptowe, truskawki i galaretka to wyjątkowo udane połączenie! Co roku do niego wracam w sezonie truskawkowym. W moim rodzinnym domu królowało na naszym stole, mama robi je do dzisiaj jak tylko odwiedzają ją wnuki :) Jak dla mnie klasyka gatunku! Upiecz biszkopt, przełóż go obfitą warstwą pysznej bitej śmietany, a wierzch zwieńcz galaretką, w której zatopione są świeże truskawki! 🍓 Po protu PYCHA!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 20 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180˚C.
-
Może się przydać
Formy do pieczenia to podstawowe akcesoria w każdej kuchni. Sprawdź szeroką ofertę blach i form do pieczenia w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek, przygotuj cukier. Mąkę pszenną przesiej z budyniem,
-
Krok 3
Do ubijanych białek dodawaj stopniowo cukier.
-
Krok 4
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści stopniowo dodawaj żółtka.
-
Krok 5
Na końcu delikatnie różgą wmieszaj suche składniki.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
-
Krok 7
Upieczony biszkopt wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Biszkopt obkrój dookoła i wyciągnij, zdejmij papier do pieczenia i przełóż z potrotem do formy. Zetnij skórkę. Z podanych składników przygotuj pącz i nasącz nim biszkopt.
Krem śmietankowy do ciasta:
-
Krok 9
Odmierz litr wrzącej wody, przelej do miski i przesyp dwie gaaretki truskawkowe. Wymieszaj do rozpuszczenia się galaretki i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 10
Pięć listków żelatyny namocz w zimnej wodzie i pozostaw na 5 minut.
-
Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
Żelatyna w listkach ceniona przez ekspertów. Łatwo rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach, nie pozostawiając grudek. Idealna do słodkich i słonych potraw. Opakowanie zawiera 6 listków Żelatyny na 500 ml płynu.
-
Krok 11
Namoczoną żelatynę odciśnij dokładnie w dłoniach i podgrzej do rozuszczenia - pamiętaj, by jej nie zagotować.
-
Krok 12
Do żelatyny dodaj kilka łyżej śmietanki i wymieszaj.
-
Krok 13
Schłodzoną śmietankę ubij z przesianym cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj żelatynę nie przerywając miksowania.
-
Krok 14
Krem przełóż równomiernie na nasączony biszkopt.
Warstwa truskawkowa:
-
Krok 15
Truskawki wcześniej umyj i osusz, usuń szypułki. Poukładaj na kremie.
-
Krok 16
Na ciasto przelej tężejącą galaretkę. Ważne, by nie była już płynna a żelowej konsystencji. Odstaw do całkowitego stężenia i... smacznego!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-z-truskawkami-i-galaretka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze