Biszkopt kakaowy z wod膮
Przepisów na biszkopty jest przynajmniej kilka.
Z tego przepisu przygotujesz biszkopt kakaowy z dodatkiem zimnej wody.
Woda w masie na biszkopt powoduje, 偶e ubita z cukrem piana z bia艂ek jest lu藕niejsza. Dzi臋ki temu 艂atwiej jest po艂膮czy膰 z pian膮 suche sk艂adniki. Szczególnie przydaje si臋 to w przypadku biszkoptu z kakao.
Biszkopt kakaowy (czekoladowy) z dodatkiem wody jest mi臋kki i puszysty, ale wci膮偶 na tyle stabilny aby mo偶na by艂o go prze艂o偶y膰 zarówno lekkim jak i ci臋偶szym kremem. 艢wietnie sprawdzi si臋 do tortu. Biszkopt z kakao ro艣nie wysoko, w tortownicy 20 cm o wysoko艣ci ok. 7 cm uro艣nie 艂adnie ponad brzeg. Wystarczy na 3 równe blaty na Twój tort.
Wypróbuj mój przepis na biszkopt kakaowy! Je艣li chcesz go przygotowa膰 w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na waniliowy biszkopt do tortu z wod膮. Chcesz przygotowa膰 ten biszkopt na inne wymiary tortownicy? Nic trudnego! Poni偶ej znajdziesz proporcje sk艂adników na biszkopt z wod膮 na tortownic臋 18, 22, 24 i 26 cm (odpowiednio z 4, 6, 7 i 8 jajek).
Pieczesz biszkopt po raz pierwszy? Koniecznie zajrzyj do naszej porady Jak upiec idealny biszkopt?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z wod膮:
-
Krok 1
Form臋 o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Ró偶ow膮 tortownic臋 Retro kupisz w naszym sklepie internetowym.
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok艂adnie.
-
M膮ka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.
-
Krok 3
Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek i ubij na pian臋.
W po艂owie ubijania zacznij dodawa膰 stopniowo cukier z cukrem z wanili膮, ma艂ymi partiami.
Ubijaj do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru, a偶 powstanie g臋sta piana.
-
Krok 4
Nast臋pnie wlej wod臋 i ci膮gle ubijaj do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 5
Nie przerywaj膮c ubijania, dodawaj kolejno 偶ó艂tka i miksuj na jednolit膮 mas臋.
-
Krok 6
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu艂y wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki.
Gotow膮 mas臋 na biszkopt prze艂ó偶 do formy , wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 7
Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (po艂ó偶 na nim 艣ciereczk臋) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Biszkopt wyjmij z formy dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotowa膰 go kilka godzin lub dzie艅 wcze艣niej , 艂atwiej si臋 wtedy kroi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-woda |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze