Biszkopt z olejem (wilgotny)
Prosty waniliowy, jasny biszkopt z olejem. Dodatek oleju powoduje, 偶e biszkopt d艂ugo utrzymuje 艣wie偶o艣膰.
Jest mi臋kki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Je艣li nie przepadasz za nas膮czaniem tortów, ten biszkopt na oleju b臋dzie w sam raz. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 jajek.
Przygotowa艂am go w wersji bez skrobi ziemniaczanej (tylko na m膮ce pszennej), dzi臋ki temu jest bardziej zwarty i mi臋sisty. Bardzo dobrze nadaje si臋 do przek艂adania ci臋偶szymi kremami.
Biszkopt z tego przepisu wysoko ro艣nie. Wystarczy do podzielenia go a偶 na trzy równe blaty!
Chcesz przygotowa膰 biszkopt z olejem w wersji z kakao? Koniecznie zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy. Je偶eli natomiast chcesz przygotowa膰 ten biszkopt z 3, 5, 6 i 7 jajek, poni偶esz znajdziesz równie偶 odpowiednie proporcje sk艂adników. Dzi臋ki nim ten przepis na biszkopt z olejem upieczesz zarówno w tortownicy o 艣rednicy 18,20, 22, 24 czy 26 cm.
W naszym poradniku Jak upiec idealny biszkopt? znajdziesz informacje, co zrobi膰 aby biszkopt by艂 idealny za ka偶dym razem.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu jasnego z olejem:
-
Krok 1
Form臋 o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Wysokiej jako艣ci tortownice od Dr. Oetkera i marki Wilton
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
-
M膮ka pszenna Polka do ciast typ 450
Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.
-
Krok 3
Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek i ubij na pian臋. W po艂owie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanili膮.
Ubijaj do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru , a偶 powstanie g臋sta piana.
-
Krok 4
Olej wymieszaj z 偶ó艂tkami, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany z bia艂ek i zmiksuj na jednolit膮 mas臋.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Serie 8 Robot kuchenny z wbudowan膮 wag膮 OptiMUM 1600 W Srebrny, Czarny.
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu艂y wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki.
Gotow膮 mas臋 prze艂ó偶 do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (po艂ó偶 na nim 艣ciereczk臋) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Jasny biszkopt wyjmij z formy dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotowa膰 biszkopt kilka godzin lub dzie艅 wcze艣niej , 艂atwiej go wtedy pokroi膰.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-z-olejem-wilgotny |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 6
Komentarze