Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami
Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami jest lekkim deserem, który umili letnie popołudnie. 🍋 Ciasto przygotowane jest na bazie biszkoptu cytrynowego nasączonego ponczem z soku z cytryny. Blaty zostały przełożone kremem karpatkowym i wykończone świeżymi borówkami oraz galaretką krystaliczną. Ciasto jest przyjemnie owocowe i orzeźwiające. Koniecznie spróbuj i daj znać, jak Ci smakowało! 😃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu cytrynowego:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do sztywnej i lśniącej masy bezowej stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Pod koniec dodaj ekstrakt cytrynowy.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i wyrównaj. Piecz przez około 30 minut.
-
Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr. Oetker
Płynna konsystencja ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii od Dr. Oetkera umożliwia dokładniejsze rozprowadzenie wspaniałego cytrusowego aromatu w wypiekach, deserach i napojach.
-
Krok 3
Upieczony biszkopt wystudź na kratce. Ewentualne nierówności zetnij nożem. Biszkopt przekrój na pół, otrzymując w ten sposób 2 blaty.
Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny. Otrzymanym ponczem nasącz blaty biszkoptu.
Krem budyniowy:
-
Krok 4
Połowę mleka przelej do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem do karpatki. Pozostałe mleko zagotuj.
-
Krok 5
Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj masło, aż do połączenia składników.
-
Krok 7
Jeden blat biszkoptu włóż do czystej tortownicy o średnicy 24 cm i rozłóż na nim krem budyniowy. Przykryj go drugim blatem i lekko dociśnij. Ciasto przełóż do lodówki.
Dekorowanie wierzchu ciasta cytrynowego:
-
Krok 8
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
-
Galaretka krystaliczna Dr. Oetkera
Galaretka krystaliczna to przezroczysta galaretka, która wspaniale eksponuje owoce. Nadaje się szczególnie do serników na zimno, białych mas oraz deserów z owocami.
-
Krok 9
Borówki umyj i osusz. Na biszkopcie ułóż borówki i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-borowkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze