1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami

Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami

ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami na paterze - Wszystkiego Słodkiego
ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami jest lekkim deserem, który umili letnie popołudnie. 🍋 Ciasto przygotowane jest na bazie biszkoptu cytrynowego nasączonego ponczem z soku z cytryny. Blaty zostały przełożone kremem karpatkowym i wykończone świeżymi borówkami oraz galaretką krystaliczną. Ciasto jest przyjemnie owocowe i orzeźwiające. Koniecznie spróbuj i daj znać, jak Ci smakowało! 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu cytrynowego:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do sztywnej i lśniącej masy bezowej stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Pod koniec dodaj ekstrakt cytrynowy.

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i wyrównaj. Piecz przez około 30 minut.

  • Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr. Oetker

    Płynna konsystencja ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii od Dr. Oetkera umożliwia dokładniejsze rozprowadzenie wspaniałego cytrusowego aromatu w wypiekach, deserach i napojach.

    Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr. Oetker
  • Krok 3

    Upieczony biszkopt wystudź na kratce. Ewentualne nierówności zetnij nożem. Biszkopt przekrój na pół, otrzymując w ten sposób 2 blaty.

    Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny. Otrzymanym ponczem nasącz blaty biszkoptu.

Krem budyniowy:

  • Krok 4

    Połowę mleka przelej do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem do karpatki. Pozostałe mleko zagotuj.

  • Krok 5

    Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 6

    Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj masło, aż do połączenia składników.

  • Krok 7

    Jeden blat biszkoptu włóż do czystej tortownicy o średnicy 24 cm i rozłóż na nim krem budyniowy. Przykryj go drugim blatem i lekko dociśnij. Ciasto przełóż do lodówki.

Dekorowanie wierzchu ciasta cytrynowego:

  • Krok 8

    Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

  • Galaretka krystaliczna Dr. Oetkera

    Galaretka krystaliczna to przezroczysta galaretka, która wspaniale eksponuje owoce. Nadaje się szczególnie do serników na zimno, białych mas oraz deserów z owocami.

    Galaretka krystaliczna Dr. Oetkera
  • Krok 9

    Borówki umyj i osusz. Na biszkopcie ułóż borówki i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-borowkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej