Rolada dyniowa z orzechowym kremem
🎃 Sezon na dynię trwa w najlepsze. Zdecydowanie jest ona moim jesiennym, kulinarnym ulubieńcem, a jej smak kojarzy mi się ze słodkim lenistwem z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Dyniowa rolada z puszystym orzechowym kremem – to połączenie może skraść niejedno serce. :)
Rolada, tylko z pozoru wydaje się być ciastem trudnym do wykonania. Tak naprawdę wymaga ona jedynie odrobiny cierpliwości, a zapewniam Was, że jej smak zrekompensuje każdą minutę, jaką poświęciliście na jej przygotowanie. 😉 Taki deser na pewno zrobi wrażenie na domownikach i umili niejeden jesienny wieczór. 🎃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie rolady dyniowej:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Jajka i cukier przełóż do misy miksera i ucieraj przez 5 minut.
-
Krok 3
Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj puree z dyni, rozpuszczone masło i mleko.
-
Krok 4
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i cynamon. Suche składniki delikatnie wmieszaj do mokrych. Ciasto równomiernie rozprowadź na blasze i piecz przez 10 minut.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 5
Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przełóż na ściereczkę papierem do pieczenia do góry i zdejmij go. Zaczynając od krótszego boku, zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką. Roladę z dynią odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem orzechowy:
-
Krok 6
Twaróg i masło przełóż do miski i miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.
-
Krok 7
Dodaj cukier puder i cynamon i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane orzechy włoskie i odstaw masę do lodówki.
-
Krok 8
Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń, rozłóż na nim krem orzechowy i z powrotem zawiń w roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.
-
Cukier puder w młynku 250 g
Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!
Porada:
☆ Jak zrobić puree z dyni? 🎃 Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz do miękkości przez około 40-60 minut w temperaturze 190°C (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree. 🎃
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/rolada-dyniowa-orzechowym-kremem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze