Biszkopt kakaowy z olejem



Prosty biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem. Idealny do tortu! Dodatek oleju powoduje, że czekoladowy biszkopt długo utrzymuje świeżość i jest odpowiednio wilgotny. Jeżeli nie chcesz nasączać biszkoptu, ten sprawdzi się świetnie!
Olej sprawia też, że smak kakao jest głębszy, a sam biszkopt przyjemnie czekoladowy. Uwaga: biszkopt wysoko urośnie i można go przekroić na trzy równe blaty!
Jeśli potrzebujesz takiego biszkoptu w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na wilgotny, jasny biszkopt z olejem. Przygotowałam dla Ciebie proporcje na biszkopt czekoladowy z olejem z 4,5,6, 7 i 8 jajek w zależności od tego jakiej chcesz użyć tortownicy!
Przeczytaj także o tym Jak upiec idealny biszkopt?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z olejem:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
-
Może się przydać
Szeroki wybór tortownic w różnych rozmiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.
Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.
-
Krok 4
Żółtka wymieszaj z olejem, zmniejsz obroty miksera, dodaj je do masy i zmiksuj na jednolitą całość.
-
Może się przydać
Serie 8 Robot kuchenny z wbudowaną wagą OptiMUM 1600 W Srebrny, Czarny
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Biszkopt kakaowy wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotować biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej, będzie łatwiej go pokroić.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-olejem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 3
Komentarze