1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt kakaowy z olejem

Biszkopt kakaowy z olejem

biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego słodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 8 ocen

Prosty biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem. Idealny do tortu! Dodatek oleju powoduje, ┼╝e czekoladowy biszkopt d┼éugo utrzymuje ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç i jest odpowiednio wilgotny. Je┼╝eli nie chcesz nas─ůcza─ç biszkoptu, ten sprawdzi si─Ö ┼Ťwietnie!

Olej sprawia te┼╝, ┼╝e smak kakao jest g┼é─Öbszy, a sam biszkopt przyjemnie czekoladowy. Uwaga: biszkopt wysoko uro┼Ťnie i mo┼╝na go przekroi─ç na trzy równe blaty!

Je┼Ťli potrzebujesz takiego biszkoptu w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na wilgotny, jasny biszkopt z olejem. Przygotowa┼éam dla Ciebie proporcje na biszkopt czekoladowy z olejem z 4,5,6, 7 i 8 jajek w zale┼╝no┼Ťci od tego jakiej chcesz u┼╝y─ç tortownicy! 

Przeczytaj tak┼╝e o tym Jak upiec idealny biszkopt?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z olejem:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Form─Ö o ┼Ťrednicy 20 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia (samo dno).

    forma Retro Dr. Oetkera
  • Krok 2

    M─ůk─Ö przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok┼éadnie.

    m─ůka pszenna, kakao, proszek do pieczenia
  • Krok 3

    Bia┼éka oddziel od ┼╝ó┼étek i ubij na pian─Ö. W po┼éowie ubijania zacznij dodawa─ç stopniowo cukier z cukrem z wanili─ů, ma┼éymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.

    piana z bia┼éek, cukier z cukrem z wanili─ů, robot kuchenny bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    ┼╗ó┼étka wymieszaj z olejem, zmniejsz obroty miksera, dodaj je do masy i zmiksuj na jednolit─ů ca┼éo┼Ť─ç.

    żółtka wymieszane z olejem
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu┼éy wmieszaj w 2-3 turach suche sk┼éadniki.

    Gotow─ů mas─Ö prze┼éó┼╝ do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa na biszkopt kakaowy w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt kakaowy z olejem na kratce do studzenia
  • Krok 7

    Biszkopt kakaowy wyjmij z formy dopiero po ca┼ékowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotowa─ç biszkopt kilka godzin lub dzie┼ä wcze┼Ťniej, b─Ödzie ┼éatwiej go pokroi─ç.

    biszkopt kakaowy z olejem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej