1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt kakaowy z olejem

Biszkopt kakaowy z olejem

biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego s艂odkiego
biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego s艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
4.96/5 24 oceny

Prosty biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem. Idealny do tortu! Dodatek oleju powoduje, 偶e czekoladowy biszkopt d艂ugo utrzymuje 艣wie偶o艣膰 i jest odpowiednio wilgotny. Je偶eli nie chcesz nas膮cza膰 biszkoptu, ten sprawdzi si臋 艣wietnie!

Olej sprawia te偶, 偶e smak kakao jest g艂臋bszy, a sam biszkopt przyjemnie czekoladowy. Uwaga: biszkopt wysoko uro艣nie i mo偶na go przekroi膰 na trzy równe blaty!

Je艣li potrzebujesz takiego biszkoptu w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na wilgotny, jasny biszkopt z olejem. Przygotowa艂am dla Ciebie proporcje na biszkopt czekoladowy z olejem z 4,5,6, 7 i 8 jajek w zale偶no艣ci od tego jakiej chcesz u偶y膰 tortownicy! 

Przeczytaj tak偶e o tym Jak upiec idealny biszkopt?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z olejem:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Form臋 o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (samo dno).

    forma Retro Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Szeroki wyb贸r tortownic w r贸偶nych rozmiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego S艂odkiego

    Natalia poleca
  • Krok 2

    M膮k臋 przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok艂adnie.

    m膮ka pszenna, kakao, proszek do pieczenia
  • Krok 3

    Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek i ubij na pian臋. W po艂owie ubijania zacznij dodawa膰 stopniowo cukier z cukrem z wanili膮, ma艂ymi partiami.

    Ubijaj do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru, a偶 powstanie g臋sta piana.

    piana z bia艂ek, cukier z cukrem z wanili膮, robot kuchenny bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • M膮ka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.

    M膮ka pszenna Polka do ciast
  • Krok 4

    呕ó艂tka wymieszaj z olejem, zmniejsz obroty miksera, dodaj je do masy i zmiksuj na jednolit膮 ca艂o艣膰.

    偶贸艂tka wymieszane z olejem
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu艂y wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki.

    Gotow膮 mas臋 prze艂ó偶 do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa na biszkopt kakaowy w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt kakaowy z olejem na kratce do studzenia
  • Krok 7

    Biszkopt kakaowy wyjmij z formy dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotowa膰 biszkopt kilka godzin lub dzie艅 wcze艣niej, b臋dzie 艂atwiej go pokroi膰.

    biszkopt kakaowy z olejem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-olejem

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej