1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt kakaowy z olejem

Biszkopt kakaowy z olejem

biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego słodkiego
biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.96/5 24 oceny

Prosty biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem. Idealny do tortu! Dodatek oleju powoduje, że czekoladowy biszkopt długo utrzymuje świeżość i jest odpowiednio wilgotny. Jeżeli nie chcesz nasączać biszkoptu, ten sprawdzi się świetnie!

Olej sprawia też, że smak kakao jest głębszy, a sam biszkopt przyjemnie czekoladowy. Uwaga: biszkopt wysoko urośnie i można go przekroić na trzy równe blaty!

Jeśli potrzebujesz takiego biszkoptu w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na wilgotny, jasny biszkopt z olejem. Przygotowałam dla Ciebie proporcje na biszkopt czekoladowy z olejem z 4,5,6, 7 i 8 jajek w zależności od tego jakiej chcesz użyć tortownicy! 

Przeczytaj także o tym Jak upiec idealny biszkopt?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z olejem:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    forma Retro Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Szeroki wybór tortownic w różnych rozmiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego

    Natalia poleca
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    mąka pszenna, kakao, proszek do pieczenia
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.

    piana z białek, cukier z cukrem z wanilią, robot kuchenny bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 4

    Żółtka wymieszaj z olejem, zmniejsz obroty miksera, dodaj je do masy i zmiksuj na jednolitą całość.

    żółtka wymieszane z olejem
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa na biszkopt kakaowy w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt kakaowy z olejem na kratce do studzenia
  • Krok 7

    Biszkopt kakaowy wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotować biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej, będzie łatwiej go pokroić.

    biszkopt kakaowy z olejem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-olejem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej