1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt kakaowy z olejem

Biszkopt kakaowy z olejem

biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego słodkiego
biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem - Wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.96/5 23 oceny

Prosty biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem. Idealny do tortu! Dodatek oleju powoduje, że czekoladowy biszkopt długo utrzymuje świeżość i jest odpowiednio wilgotny. Jeżeli nie chcesz nasączać biszkoptu, ten sprawdzi się świetnie!

Olej sprawia też, że smak kakao jest głębszy, a sam biszkopt przyjemnie czekoladowy. Uwaga: biszkopt wysoko urośnie i można go przekroić na trzy równe blaty!

Jeśli potrzebujesz takiego biszkoptu w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na wilgotny, jasny biszkopt z olejem. Przygotowałam dla Ciebie proporcje na biszkopt czekoladowy z olejem z 4,5,6, 7 i 8 jajek w zależności od tego jakiej chcesz użyć tortownicy! 

Przeczytaj także o tym Jak upiec idealny biszkopt?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z olejem:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    forma Retro Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Szeroki wybór tortownic w różnych rozmiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    mąka pszenna, kakao, proszek do pieczenia
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.

    piana z białek, cukier z cukrem z wanilią, robot kuchenny bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Żółtka wymieszaj z olejem, zmniejsz obroty miksera, dodaj je do masy i zmiksuj na jednolitą całość.

    żółtka wymieszane z olejem
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa na biszkopt kakaowy w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt kakaowy z olejem na kratce do studzenia
  • Krok 7

    Biszkopt kakaowy wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotować biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej, będzie łatwiej go pokroić.

    biszkopt kakaowy z olejem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-olejem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej