Ciasto Raffaello
Lekka wariacja na temat ciasta Raffaello – tym razem na puszystym, delikatnym biszkopcie nasączonym likierem kokosowym 🥥 Ciasto przełożone jest lekkim kremem na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Zamarzyła mi się odrobina kulinarnego szaleństwa i blaty ciasta przesmarowałam…toffi! Zdziwieni? Zaczekajcie, aż spróbujecie tej wersji i zakochacie się w niej do szaleństwa 🥰Wierzch ciasta zdobi solidna dawka wiórków kokosowych i kultowe pralinki Raffaello. Już na samo wspomnienie uśmiecham się w myślach!😋
Ciasto Rafaello to jeden z tak zwanych „eleganckich” wypieków – pięknie prezentuje się na paterze i wyglądem przypomina lekką, apetyczną chmurkę ☁️Z pewnością będzie ozdobą każdego przyjęcia, a zaryzykuję twierdzenie, że niejeden z gości poprosi o kolejny kawałek 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt do ciasta Raffaello:
-
Krok 1
Na blasze z wyposażenia piekarnika ustaw rant lub formę do pieczenia, ja ustawiłam wielkość kwadratu o boku 27 cm.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Regulowany rant do pieczenia Dr. Oetkera
Regulowany rant do pieczenia Dr. Oetkera pozwoli Ci odpowiednio dopasować rozmiar formy do Twoich wypieków! Idealny również do składania ciast i tortów - po schłodzeniu ciasto jest perfekcyjnie równe i gotowe do dekoracji!
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek, ubij na biały puch, stopniowo dodając cukier.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z budyniem śmietankowym i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodaj stopniowo żółtka.
-
Krok 5
Na końcu delikatnie wmieszaj suche składniki.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 - 45 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 8
Przy pomocy noża do krojenia biszkoptów, przedziel ciasto na dwa blaty. Przygotuj poncz i nasącz nim ciasto.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Warstwa kajmakowa:
-
Krok 9
Połowę porcji masy kajmakowej rozsmaruj równomiernie na biszkopcie.
Krem:
-
Krok 10
Połamaną na kawałki czekoladę przełóż do miseczki i zalej ją 100 ml gorącej śmietanki.
-
Krok 11
Kiedy czekolada się całkowice rozpuści i przestygnie, ubij pozostałe 650 ml śmietanki z serkiem mascarpone. Pod koniec wmiksuj krótko rozpuszczoną czekoladę wraz z ekstraktem migdałowym.
-
Krok 12
Połowę porcji kremu wyłóż na ciasto.
-
Krok 13
Przykryj drugą wartwą biszkoptu. Nasącz go dokładnie ponczem.
-
Krok 14
Pozostały kajmak rozsmaruj na biszkopcie.
-
Krok 15
Przełóż resztę kremu.
-
Krok 16
Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-raffaello |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze