1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Raffaello

Ciasto Raffaello

ciasto raffaello na biszkopcie wszystkiego słodkeigo
ciasto raffaello na biszkopcie wszystkiego słodkeigo
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lekka wariacja na temat ciasta Raffaello – tym razem na puszystym, delikatnym biszkopcie nasączonym likierem kokosowym 🥥 Ciasto przełożone jest lekkim kremem na bazie śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Zamarzyła mi się odrobina kulinarnego szaleństwa i blaty ciasta przesmarowałam…toffi! Zdziwieni? Zaczekajcie, aż spróbujecie tej wersji i zakochacie się w niej do szaleństwa 🥰Wierzch ciasta zdobi solidna dawka wiórków kokosowych i kultowe pralinki Raffaello. Już na samo wspomnienie uśmiecham się w myślach!😋

Ciasto Rafaello to jeden z tak zwanych „eleganckich” wypieków – pięknie prezentuje się na paterze i wyglądem przypomina lekką, apetyczną chmurkę ☁️Z pewnością będzie ozdobą każdego przyjęcia, a zaryzykuję twierdzenie, że niejeden z gości poprosi o kolejny kawałek 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt do ciasta Raffaello:

  • Krok 1

    Na blasze z wyposażenia piekarnika ustaw rant lub formę do pieczenia, ja ustawiłam wielkość kwadratu o boku 27 cm.

    Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    w blaszce z wyposażenia piekarnika regulowany rant do pieczenia dr. Oetker
  • Regulowany rant do pieczenia Dr. Oetkera

    Regulowany rant do pieczenia Dr. Oetkera pozwoli Ci odpowiednio dopasować rozmiar formy do Twoich wypieków! Idealny również do składania ciast i tortów - po schłodzeniu ciasto jest perfekcyjnie równe i gotowe do dekoracji!

    Regulowany rant do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek, ubij na biały puch, stopniowo dodając cukier.

    w robocie kuchennym bosch białka jajek obok miseczka
  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z budyniem śmietankowym i proszkiem do pieczenia.

    w miseczce mąka z proszkiem do pieczenia dr. oetker, obok budyń o smaku śmietanowym dr. oetkera
  • Krok 4

    Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodaj stopniowo żółtka.

    w misie robota ubite białka, w białej filiżance żółtka, w miseczce mąka
  • Krok 5

    Na końcu delikatnie wmieszaj suche składniki.

    w stalowej misce przygotowane ciasto biszkoptowe
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy. 

    w regulowanym rancie dr. oetkera ciasto biszkoptowe nieupieczone
  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 - 45 minut, do suchego patyczka.

    upieczony biszkopt w kształcie kwadratu
  • Krok 8

    Przy pomocy noża do krojenia biszkoptów, przedziel ciasto na dwa blaty. Przygotuj poncz i nasącz nim ciasto.

    przekrojony kwadratowy biszkopt
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Warstwa kajmakowa:

  • Krok 9

    Połowę porcji masy kajmakowej rozsmaruj równomiernie na biszkopcie.

    przekrojony biszkopt przesmarowany masą kajmakową

Krem:

  • Krok 10

    Połamaną na kawałki czekoladę przełóż do miseczki i zalej ją 100 ml gorącej śmietanki.

    w miseczce kawałki białej czekolady ze śmietanką
  • Krok 11

    Kiedy czekolada się całkowice rozpuści i przestygnie, ubij pozostałe 650 ml śmietanki z serkiem mascarpone. Pod koniec wmiksuj krótko rozpuszczoną czekoladę wraz z ekstraktem migdałowym.

    na blacie miseczka z rozpuszczoną białą czekoladą, buteleczka ekstraktu naturalnego Migdał z Marokamasą kajmakową i ubitą śmietanką
  • Krok 12

    Połowę porcji kremu wyłóż na ciasto.

  • Krok 13

    Przykryj drugą wartwą biszkoptu. Nasącz go dokładnie ponczem.

  • Krok 14

    Pozostały kajmak rozsmaruj na biszkopcie.

  • Krok 15

    Przełóż resztę kremu.

  • Krok 16

    Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-raffaello

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej