Biszkopt kakaowy z olejem
Prosty biszkopt kakaowy (czekoladowy) z olejem. Idealny do tortu! Dodatek oleju powoduje, 偶e czekoladowy biszkopt d艂ugo utrzymuje 艣wie偶o艣膰 i jest odpowiednio wilgotny. Je偶eli nie chcesz nas膮cza膰 biszkoptu, ten sprawdzi si臋 艣wietnie!
Olej sprawia te偶, 偶e smak kakao jest g艂臋bszy, a sam biszkopt przyjemnie czekoladowy. Uwaga: biszkopt wysoko uro艣nie i mo偶na go przekroi膰 na trzy równe blaty!
Je艣li potrzebujesz takiego biszkoptu w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na wilgotny, jasny biszkopt z olejem. Przygotowa艂am dla Ciebie proporcje na biszkopt czekoladowy z olejem z 4,5,6, 7 i 8 jajek w zale偶no艣ci od tego jakiej chcesz u偶y膰 tortownicy!
Przeczytaj tak偶e o tym Jak upiec idealny biszkopt?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z olejem:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Form臋 o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (samo dno).
-
Natalia poleca
Szeroki wyb贸r tortownic w r贸偶nych rozmiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego S艂odkiego
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok艂adnie.
-
M膮ka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.
-
Krok 3
Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek i ubij na pian臋. W po艂owie ubijania zacznij dodawa膰 stopniowo cukier z cukrem z wanili膮, ma艂ymi partiami.
Ubijaj do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru, a偶 powstanie g臋sta piana.
-
Krok 4
呕ó艂tka wymieszaj z olejem, zmniejsz obroty miksera, dodaj je do masy i zmiksuj na jednolit膮 ca艂o艣膰.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Serie 8 Robot kuchenny z wbudowan膮 wag膮 OptiMUM 1600 W Srebrny, Czarny
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu艂y wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki.
Gotow膮 mas臋 prze艂ó偶 do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Biszkopt kakaowy wyjmij z formy dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotowa膰 biszkopt kilka godzin lub dzie艅 wcze艣niej, b臋dzie 艂atwiej go pokroi膰.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-olejem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze