Biszkopt
Klasyczny, waniliowy, jasny biszkopt w okr膮g艂ym kszta艂cie. Przygotowany z m膮ki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Puszysty i lekki. Idealny do lekkich tortów, z kremem 艣mietankowym czy z mascarpone. Zawsze si臋 udaje! Ten sam biszkopt przygotowa艂am równie偶 w wersji czekoladowej. Zobacz przepis na biszkopt czekoladowy.
Przeczytaj równie偶 nasze porady:
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu jasnego:
-
Krok 1
Tortownic臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Bia艂ka ubij na pian臋, dodaj膮c pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanili膮. Ubijaj do momentu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci a piana stanie si臋 g臋sta i l艣ni膮ca.
-
Krok 3
Nast臋pnie ci膮gle ubijaj膮c dodawaj kolejno 偶ó艂tka.
-
Krok 4
Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesian膮 wczesniej m膮k臋 ze skrobi膮 i proszkiem do pieczenia.
* Pami臋taj, aby nie miesza膰 masy d艂u偶ej ni偶 potrzeba, aby nie zbi膰 pecherzyków powietrza. Dzi臋ki temu biszkopt 艂adnie uro艣nie.
-
Krok 5
Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 35-40 minut.
-
Krok 6
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratk臋 do wystudzenia. Dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek. Zapewnia r贸wnomierny dop艂yw powietrza i zapobiega zaparzaniu si臋 ciep艂ego ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-jasny-sprawdzony-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze