Biszkopt


Klasyczny, waniliowy, jasny biszkopt w okrągłym kształcie. Przygotowany z mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Puszysty i lekki. Idealny do lekkich tortów, z kremem śmietankowym czy z mascarpone. Zawsze się udaje! Ten sam biszkopt przygotowałam również w wersji czekoladowej. Zobacz przepis na biszkopt czekoladowy.
Przeczytaj również nasze porady:
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu jasnego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Białka ubij na pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a piana stanie się gęsta i lśniąca.
-
Krok 3
Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka.
-
Krok 4
Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesianą wczesniej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
* Pamiętaj, aby nie mieszać masy dłużej niż potrzeba, aby nie zbić pecherzyków powietrza. Dzięki temu biszkopt ładnie urośnie.
-
Krok 5
Gotową masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.
-
Krok 6
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratkę do wystudzenia. Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek. Zapewnia równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się ciepłego ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-jasny-sprawdzony-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze