1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt jasny do tortu - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Klasyczny, waniliowy, jasny biszkopt w okrągłym kształcie. Przygotowany z mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Puszysty i lekki. Idealny do lekkich tortów, z kremem śmietankowym czy z mascarpone. Zawsze się udaje! Ten sam biszkopt przygotowałam również w wersji czekoladowej. Zobacz przepis na biszkopt czekoladowy

Przeczytaj również nasze porady:

✔️ Biszkopt do tortu. Który wybrać?

✔️ Jak upiec idealny biszkopt? 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu jasnego:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka ubij na pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a piana stanie się gęsta i lśniąca.

    piana z białek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka.

    żółtka do biszkoptu
  • Krok 4

    Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesianą wczesniej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.

    * Pamiętaj, aby nie mieszać masy dłużej niż potrzeba, aby nie zbić pecherzyków powietrza. Dzięki temu biszkopt ładnie urośnie.

    mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Gotową masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.

    masa na biszkopt
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratkę do wystudzenia. Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.

    upieczony i wystudzony biszkopt jasny
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek. Zapewnia równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się ciepłego ciasta.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-jasny-sprawdzony-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej