1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt jasny do tortu - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Klasyczny, waniliowy, jasny biszkopt w okr膮g艂ym kszta艂cie. Przygotowany z m膮ki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Puszysty i lekki. Idealny do lekkich tortów, z kremem 艣mietankowym czy z mascarpone. Zawsze si臋 udaje! Ten sam biszkopt przygotowa艂am równie偶 w wersji czekoladowej. Zobacz przepis na biszkopt czekoladowy

Przeczytaj równie偶 nasze porady:

鉁旓笍 Biszkopt do tortu. Który wybra膰?

鉁旓笍 Jak upiec idealny biszkopt? 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu jasnego:

  • Krok 1

    Tortownic臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    tortownica 24 cm wy艂o偶ona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Bia艂ka ubij na pian臋, dodaj膮c pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanili膮. Ubijaj do momentu, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci a piana stanie si臋 g臋sta i l艣ni膮ca.

    piana z bia艂ek ubita w robocie kuchennym Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Nast臋pnie ci膮gle ubijaj膮c dodawaj kolejno 偶ó艂tka.

    偶贸艂tka do biszkoptu
  • Krok 4

    Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesian膮 wczesniej m膮k臋 ze skrobi膮 i proszkiem do pieczenia.

    * Pami臋taj, aby nie miesza膰 masy d艂u偶ej ni偶 potrzeba, aby nie zbi膰 pecherzyków powietrza. Dzi臋ki temu biszkopt 艂adnie uro艣nie.

    m膮ka pszenna, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 35-40 minut.

    masa na biszkopt
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratk臋 do wystudzenia. Dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.

    upieczony i wystudzony biszkopt jasny
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek. Zapewnia r贸wnomierny dop艂yw powietrza i zapobiega zaparzaniu si臋 ciep艂ego ciasta.

    Mo偶e si臋 przyda膰
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-jasny-sprawdzony-przepis

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej