Czekoladowa tarta z malinami
Przedstawiamy przepis na wyjątkową tartę czekoladową z malinami bez pieczenia. Kruchy, ciasteczkowy spód ciasta z intensywnym czekoladowym kremem, na wierzchu maliny i kruszone bezy. Tarta jest delikatna i kremowa, o mocno czekoladowym smaku. Chrupiące bezy oraz ciasteczkowy i maślany spód nadają tarcie dodatkową konsystencję. Przed podaniem należy schłodzić tartę w lodówce, żeby krem zastygł.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowy ganache:
-
Krok 1
Śmietankę przelej do garnka. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wydrąż ziarenka i razem z laską dodaj do śmietanki. Doprowadź do wrzenia, zestaw z palnika.
-
Krok 2
Usuń laskę wanilii, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, a w tym czasie przygotuj spod tarty.
Przygotowanie tarty czekoladowej z malinami:
-
Krok 3
Formę o wymiarach 28 x 18 cm wysmaruj masłem.
-
Magda poleca
Praktyczna forma do pieczenia z odpinanym kołnierzem, dzięki któremu ciasto bardzo łatwo wyjmiesz formy, nie uszkadzając go. Ceramiczna powłoka zapobiega przywieraniu. Niezbędny gadżet w kuchni każdego miłośnika wypieków!
-
Krok 4
Herbatniki umieść w malakserze i pokrusz na piasek.
-
Krok 5
Ciasteczkową masę przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu i dokładnie wyrównaj. Odstaw do lodówki.
-
Krok 6
Kiedy zastygnie, przełóż czekoladowy krem i poukładaj maliny. Odstaw do lodówki na około godzinkę, by krem całkowicie zastygł.
-
Krok 7
Przed podaniem posyp pokruszonymi bezami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/czekoladowa-tarta-z-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze