1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Raffaello bez pieczenia

Raffaello bez pieczenia

ciasto raffaello bez pieczenia, kokosowe ciasto z kremem na herbatnikach - wszystkiego słodkiego
ciasto raffaello bez pieczenia, kokosowe ciasto z kremem na herbatnikach - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Raffaello bez pieczenia - po prostu pyszne i stosunkowo szybkie w przygotowaniu - nic dodać, nic ująć. Przełożone herbatnikami, z kremem budyniowym, bitą śmietaną i kokosem. Wzbogaciłam je białą czekoladą. Jeśli planujesz przygotować ciasto na zbliżający się weekend, proponuję przygotować je w piątek wieczorem (herbatniki muszą zmięknąć, a krem zgęstnieć). Serdecznie polecam! 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta Raffaello bez pieczenia:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25x35 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nim pierwszą warstwę herbatników.

    spód prostokątnej formy wyłożony papierem do pieczenia oraz herbatnikami
  • Krok 2

    Zagotuj 750 ml mleka, w pozostałym mleku wymieszaj budynie z cukrem.

    na kuchence garnek z mlekiem
  • Krok 3

    Do gotującego się mleka dodaj ekstrakt oraz białą czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia i do ponownego zagotowania się mleka. Dolej do mleka budyń wymieszany z cukrem i mlekiem i ponownie zagotuj.

    na blacie garnek z mlekiem obok miseczka z pokrojoną białą czekoladą
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 4

    Połowę gorącego budyniu przelej na wyłożone herbatniki.

    na spodzie z herbatników wylana połowa masy budyniowej
  • Krok 5

    Na budyń wyłóż drugą warstwę herbatników oraz drugą warstwę budyniu. Na wierzch poukładaj kolejną warstwę ciasteczek. Odstaw do wystudzenia.

    w formie raffaello bez pieczenia z herbatników przełożonych budyniem
  • Krok 6

    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Miksuj jeszcze przez chwilę do uzyskania sztywnej konsystencji.

    w szklanej misce ubita śmietanka i mikser ręczny
  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

    Śmietan-fix Dr. Oetker
  • Krok 7

    Ubitą śmietankę przełóż na warstwę herbatników.

    bita śmietanka przełożona na warstwę herbatników
  • Krok 8

    Posyp płatkami kokosowymi. Gotowe ciasto Raffaello odstaw na 3 godziny do lodówki.

    w foremce na blacie raffaello bez pieczenia z płatkami kokosowymi na wierzchu

Porada:

⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem prażynek Callebaut.
Wymieszaj z roztopioną czekoladą (ilość wedle pożądanej chrupkości) i wylej na herbatniki. Prażynki będą przyjemnie chrupać i dodadzą delikatnie karmelowego smaku.

⭐ Zobacz również, jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego?

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/raffaello-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej