Raffaello bez pieczenia
Raffaello bez pieczenia - po prostu pyszne i stosunkowo szybkie w przygotowaniu - nic dodać, nic ująć. Przełożone herbatnikami, z kremem budyniowym, bitą śmietaną i kokosem. Wzbogaciłam je białą czekoladą. Jeśli planujesz przygotować ciasto na zbliżający się weekend, proponuję przygotować je w piątek wieczorem (herbatniki muszą zmięknąć, a krem zgęstnieć). Serdecznie polecam! 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta Raffaello bez pieczenia:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25x35 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nim pierwszą warstwę herbatników.
-
Krok 2
Zagotuj 750 ml mleka, w pozostałym mleku wymieszaj budynie z cukrem.
-
Krok 3
Do gotującego się mleka dodaj ekstrakt oraz białą czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia i do ponownego zagotowania się mleka. Dolej do mleka budyń wymieszany z cukrem i mlekiem i ponownie zagotuj.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
-
Krok 4
Połowę gorącego budyniu przelej na wyłożone herbatniki.
-
Krok 5
Na budyń wyłóż drugą warstwę herbatników oraz drugą warstwę budyniu. Na wierzch poukładaj kolejną warstwę ciasteczek. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Miksuj jeszcze przez chwilę do uzyskania sztywnej konsystencji.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 7
Ubitą śmietankę przełóż na warstwę herbatników.
-
Krok 8
Posyp płatkami kokosowymi. Gotowe ciasto Raffaello odstaw na 3 godziny do lodówki.
Porada:
⭐ Jeśli chcesz dodać do ciasta trochę chrupkości, stwórz dodatkową warstwę z użyciem prażynek Callebaut.
Wymieszaj z roztopioną czekoladą (ilość wedle pożądanej chrupkości) i wylej na herbatniki. Prażynki będą przyjemnie chrupać i dodadzą delikatnie karmelowego smaku.
⭐ Zobacz również, jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego?
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/raffaello-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze