Ciasto malinowa Filadelfia
❤️ Ciasto malinowa Filadelfia to lekko zmieniony przepis na jeden z popularnych deserów. Ciasto Filadelfia w oryginale przygotowywałam z wiśniami i wiśniową galaretką. Dzisiaj postanowiłam troszkę zmodyfikować recepturę i zrobić je w wersji malinowej. Sezon na maliny niedługo dobiega końca, więc korzystam z ich pysznego smaku ile się da! 😎
Sprawdź również przepisy na szybkie ciasta i desery z malinami
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie malinowej Filadelfii:
-
Krok 1
Jedną galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku, trzy pozostałe w 900 ml. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Suchary pokrusz na piasek i dokładnie wymieszaj z kremem czekoladowym do momentu, aż masa stanie się klejąca. Przełóż ją na spód formy, dociskając i wyrównując równomiernie.
-
Może się przydać
Szeroki wybór form do ciast znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 3
Kiedy galaretka będzie już wystudzona (ale nie tężejąca), zacznij przygotowywać warstwę jogurtową.
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej jogurt i cały czas miksując, dolewaj cienką strużką galaretkę (tę rozpuszczoną w 350 ml).
-
Krok 4
Krem przełóż na spód ciasta i wstaw do stężenia do lodówki.
Gdy druga porcja galaretki będzie mieć lekko żelową konsystencję, przygotuj maliny. Przebierz je tak, aby odrzucić ewentualne uszkodzone owoce i wymieszaj z galaretką.
-
Krok 5
Wyjmij ciasto z lodówki, galaretkę z malinami przelej na wierzch ciasta i lekko wyrównaj, aby rozłożyć równomiernie owoce. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-malinowa-filadelfia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze