1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Waniliowy krem bawarski z truskawkami

Waniliowy krem bawarski z truskawkami

waniliowy krem bawarski udekorowany truskawkami, obok laski wanilii i talerzyk z truskawkami
waniliowy krem bawarski udekorowany truskawkami, obok laski wanilii i talerzyk z truskawkami
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Masz ochot臋 na lekki, wiosenny deser, który nie wymaga sp臋dzenia d艂ugich godzin w kuchni? Krem bawarski w formie prostego torciku to ekspresowy deser, na który zawsze skusi si臋 niejeden amator s艂odko艣ci 馃槈

Spód z tak zwanych "kocich j臋zyczków", czyli pod艂u偶nych biszkoptów, i delikatna, budyniowa pianka pe艂na ziarenek z laski prawdziwej wanilii Dr. Oetkera. Najlepiej smakuje w towarzystwie 艣wie偶ych owoców - dodatek truskawek 馃崜sprawi, 偶e przeniesiesz si臋 w ciep艂e, wiosenne popo艂udnie 馃尀


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Waniliowy krem bawarski z truskawkami:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia, a nast臋pnie biszkoptami.

    tortownica wy艂o偶ona biszkoptami
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Tortownica z emaliowanym spodem w eleganckim, granatowym kolorze to modny i u偶yteczny gad偶et dla ka偶dej kuchni! Odpinana obr臋cz pozwala na sprawne wyj臋cie upieczonego ciasta z formy.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    Do garnka prze艂ó偶 mleko, 艣mietank臋, mas艂o, po艂ow臋 cukru oraz wydr膮偶 lask臋 wanilii i dodaj ziarenka oraz lask臋. Zagotuj. Nast臋pnie usu艅 lask臋 wanilii.

    laska wanilii, miseczka z cukrem trzcinowym, garnuszek z mlekiem, 艣mietank膮 i mas艂em
  • Krok 3

    Namocz listki 偶elatyny w zimnej wodzie.

    偶elatyna w listkach, obok miseczka z wod膮
  • Krok 4

    Utrzyj 偶ó艂tka z pozosta艂膮 ilo艣ci膮 cukru.

    miseczka z 偶贸艂tkami, obok miseczka z cukrem trzcinowym i mikser planetarny
  • Krok 5

    Miksuj膮c, zaparz 偶ó艂tka cz臋艣ci膮 mleka.

    garnuszek z mlekiem, ubite 偶贸艂tka w misie miksera
  • Krok 6

    Wylej stopniowo mas臋 do gor膮cego mleka. Wymieszaj i ponownie zagotuj do 84°C. Krem ci膮gle mieszaj i uwa偶aj, 偶eby nie przekroczy膰 podanej temperatury.

    na palniku garnuszek z mlekiem
  • Krok 7

    Odci艣nij namoczone wcze艣niej listki 偶elatyny i dodaj je do gor膮cego kremu. Dobrze wymieszaj. Przelej do miski i przykryj foli膮 spo偶ywcz膮, tak 偶eby folia dotyka艂a kremu. Pozostaw tak krem w temperaturze pokojowej do sch艂odzonia do oko艂o 25°C.

    miseczka z kremem bawarskim, r贸zga kuchenna obok miseczka z namoczon膮 偶elatyn膮
  • Krok 8

    Nast臋pniej ubij sch艂odzon膮 bit臋 艣mietan臋 i wymieszaj delikatnie z kremem.

    miseczka z kremem bawarskim, obok w misie miksera ubita 艣mietana
  • Krok 9

    Prze艂ó偶 krem na biszkopty.

    tortownica wy艂o偶ona biszkoptami, obok krem bawarski
  • Krok 10

    Prze艂ó偶 do lodówki na oko艂o 3 godziny, 偶eby krem st臋偶a艂.

    tortownica wype艂niona kremem bawarskim
  • Krok 11

    Przed podaniem udekoruj 艣wie偶ymi truskawkami.

    krem bawarski udekorowany po艂贸wkami 艣wie偶ych truskawek
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/waniliowy-krem-bawarski-z-truskawkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej