1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowa tarta kokosowa z porzeczkami

Bezglutenowa tarta kokosowa z porzeczkami

Bezglutenowa tarta na spodzie z daktyli, migdałów i wiórek kokosowych pokryta warstwą porzeczkową i jogurtowo-kokosową
Bezglutenowa tarta na spodzie z daktyli, migdałów i wiórek kokosowych pokryta warstwą porzeczkową i jogurtowo-kokosową
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Bezglutenowa tarta kokosowa z porzeczkami to prosta, letnia propozycja ☀️Tarta łączy w sobie delikatny smak kokosa 🥥i aromat porzeczek z ogrodu. Słodko-kwaskowa, delikatna w konsystencji i bardzo prosta do przygotowania. Idealnie sprawdzi się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, a także jako niebanalny deser, którym zaskoczysz domowników.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tarty bezglutenowej:

  • Krok 1

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.

    Daktyle namoczone we wrzątku w miseczce
  • Krok 2

    Namoczone daktyle umieść w malakserze razem ze zmielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Zmiksuj aż wszystkie składniki równomiernie się wymieszają i połączą w zwartą masę.

    Daktyle, zmielone migdały i wiórki kokosowe umieszczone w melakserze.
  • Krok 3

    Gotową masą wylep spód formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki.

    Spód formy do torty wylepiony masą daktylowo-migdałowo-kokosową

Warstwa porzeczkowa:

  • Krok 4

    Porzeczki umyj, usuń gałązki, umieść w garnku dodaj cukier i podgrzewaj aż owoce zmiękną ale nie rozpadną się zupełnie.

    Czerwone porzeczki w garnuszku i cukier w miseczce.
  • Krok 5

    Do żelatyny dodaj niewielka ilość zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Wystudzone owoce wyłóż równomiernie na schłodzony wcześniej spód i wstaw do lodówki do stężenia.

    Porzeczki rozłożone na spodzie do tarty

Warstwa jogurtowo-kokosowa:

  • Krok 6

    Puszkę schłodzonego mleczka kokosowego odwróć do góry nogami, otwórz i wylej wodę kokosową. Powstałą śmietankę umieść w misce razem z jogurtem naturalnym, cukrem z wanilią bez glutenu, cukrem pudrem i zmiksuj na jednolita masę.

    Śmietanka z mleczka kokosowego z jogurtem, cukrem z wanilią Dr. Oetkera i cukrem pudrem.
  • Krok 7

    Do żelatyny dodaj niewielką ilość zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.

    Żelatyna w proszku namoczona w zimnej wodzie.
  • Krok 8

    Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofali lub w rondelku (nie gotuj!) , dodaj 2-3 łyżki masy jogurtowo-kokosowej, wymieszaj a następnie przelej do pozostałej masy jogurtowej i szybko, dokładnie połącz. Gotową masę wyłóż równomiernie na tartę.

    Masa jogurtowo-kokosowa w miseczce i tarta z porzeczkami
  • Krok 9

    Tartę kokosową udekoruj porzeczkami i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

    Masa jogurtowo-kokosowa wyłożona na warstwę porzeczkową, pokryta czerwonymi porzeczkami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowa-tarta-kokosowa-z-porzeczkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej