Terrina malinowo-jogurtowa
Poniżej przedstawiamy pomysł na malinową terrinę. Delikatna jogurtowa warstwa pomiędzy kwaskowatymi malinami w słodkiej galaretce nada wyrazistości całemu deserowi.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie terriny jogurtowej z malinami:
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 11 x 27 cm wyłóż folią – w tym przypadku najlepiej sprawdzi się rękaw do pieczenia, idealnie przylega do formy.
-
Krok 2
Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku i mieszaj do czasu, aż całkiem się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając, by na dnie nie osadziła się żelatyna.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór galaretek do ciast i deserów w Sklepie Wszystkiego Słodkiego
-
Krok 3
Na dnie formy ułóż połowę porcji malin i zalej je galaretką, tak by przykryła owoce i stanowiła jedną trzecią wysokości foremki. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
-
Krok 4
Kiedy galaretka już stężeje, zmiksuj jogurt z cukrem, żelatynę rozpuść we wrzątku i dodaj ją do masy jogurtowej.
-
Krok 5
Masę wylej na zastygniętą galaretkę malinową. Wstaw do lodówki do stężenia.
-
Krok 6
Na zastygniętą masę jogurtową wysyp pozostałe maliny i zalej je pozostałą porcją galaretki.
-
Krok 7
Jeśli Twoja galaretka zaczęła już tężeć, przed zalaniem nią malin podgrzej ją nieco, tak by jej konsystencja była płynna. Wstaw do zastygnięcia do lodówki na noc.
-
Krok 8
Foremkę odwróć do góry dnem i wyciągnij terrinę. Delikatnie usuń folię.
-
Krok 9
Śmietankę ubij krótko mikserem, dodaj cukier puder ze śmietan-fixem i dalej miksuj do uzyskania sztywnej konsystencji.
-
Krok 10
Ubitą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj malinowy deser.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/terrina-malinowo-jogurtowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze