1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto Pszczółka

Ciasto Pszczółka

ciasto Pszczółka z masą sernikową i pszczółkami z brzoskwiń - Wszystkiego  Słodkiego
ciasto Pszczółka z masą sernikową i pszczółkami z brzoskwiń - Wszystkiego  Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Są ciasta tak wdzięczne i urocze, że aż szkoda je jeść! Ciasto Pszczółka nie tylko ciekawie wygląda za sprawą połówek brzoskwiń, które idealnie imitują te pracowite owady, ale również wspaniale smakuje. 🍑

Spód z herbatników połączonych z czarnym kakao świetnie kontrastuje ze śnieżnobiałą masą sernikową z dodatkiem wanilii. Całość wykończona jest słodką brzoskwiniową żelką. Ciasto Pszczółka smakiem i wyglądem przypomina mi słoneczne, letnie dni. ☀️

Pszczółka 🐝 to pomysł na proste ciasto bez pieczenia – każdą z warstw należy odpowiednio schłodzić w lodówce i pyszny deser gotowy!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z herbatników:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    tortownica o średnicy 26 cm od Dr. Oetkera z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki zmiel w malakserze razem z czarnym kakao.

    Na koniec dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj na „mokry piasek".

    herbatniki rozdrobione z czarnym kakao i masłem w malakserze
  • Krok 3

    Wysyp całość na dno tortownicy i, dociskając łyżką, uformuj spód.

    Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    spód z herbatników z czarnym kakao i masłem ma dnie tortownicy na ciasto pszczółka
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Masa sernikowa na ciasto Pszczółka:

  • Krok 4

    Listki żelatyny namaczaj w zimnej wodzie przez około 510 minut.

    W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki na masę serową.

     

    * Jeśli używasz żelatyny sypkiej, zalej ją niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut.

    namoczona w miseczce z wodą żelatyna w listkach od dr. oetkera
  • Krok 5

    Namoczoną żelatynę odsącz z wody i rozpuść w mikrofalówce lub rondelku (żelatynę sypką po napęcznieniu rozpuść w ten sam sposób).

    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej masy serowej. Wymieszaj szybko i dokładnie.

    w misce masa sernikowa na ciasto pszczółka, obok rondelek z rozpuszczoną żelatyną wymieszaną z niewielką ilością masy sernikowej praz opakowanie pasty waniliowej intense od dr. oetkera
  • Krok 6

    Przełóż masę serową na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.

    masa serowa w tortownicy

Warstwa brzoskwiniowa:

  • Krok 7

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

    miseczka z wodą do namoczenia żelatyny oraz żelatyna w listkach dr. oetkera obok
  • Krok 8

    Brzoskwinie razem z syropem z brzoskwiń i sokiem z cytryny zmiksuj na puree.

    puree z brzoskwiń z puszki, syropu brzoskwiniowego i soku z cytryny, obok połówka wyciśniętej cytryny
  • Krok 9

    Żelatynę rozpuść i połącz z puree z brzoskwiń.

    Wylej całość na wierzch masy serowej.

    Wstaw do lodówki na 34 godziny do stężenia.

    puree z brzoskwiń z żelatyną w misce, masa serowa w tortownicy

Dekoracja z pszczółkami:

  • Krok 10

    Kostki czekolady rozpuść i przełóż do woreczka cukierniczego.

    czekolada mleczna w rękawie cukierniczym
  • Może się przydać

    Jednorazowe worki cukiernicze marki Wilton wykonane są z wytrzymałego, elastycznego plastiku - idealnie sprawdzą się do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innych deserów.

    Może się przydać
  • Krok 11

    Połówki brzoskwiń osusz recznikiem papierowym.

    Z czekolady zrób paseczki i oczy. Białym pisakiem uzupełnij oczy pszczółek.

    Na koniec wetknij po dwa płatki migdałów jako skrzydełka.

    Kiedy wierzch ciasta stężeje ułóż na nim gotowe pszczółki.

    brzoskwinie udekorowane czekoladą tak, żeby przypominały pszczółki, obok rękaw cukierniczy wilton napełniony roztopioną czekoladą, biały pisak cukrowy dr. oetker oraz miseczka z płatkami migdałowymi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-pszczolka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej