Ciasto Pszczółka
Są ciasta tak wdzięczne i urocze, że aż szkoda je jeść! Ciasto Pszczółka nie tylko ciekawie wygląda za sprawą połówek brzoskwiń, które idealnie imitują te pracowite owady, ale również wspaniale smakuje. 🍑
Spód z herbatników połączonych z czarnym kakao świetnie kontrastuje ze śnieżnobiałą masą sernikową z dodatkiem wanilii. Całość wykończona jest słodką brzoskwiniową żelką. Ciasto Pszczółka smakiem i wyglądem przypomina mi słoneczne, letnie dni. ☀️
Pszczółka 🐝 to pomysł na proste ciasto bez pieczenia – każdą z warstw należy odpowiednio schłodzić w lodówce i pyszny deser gotowy!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z herbatników:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
-
Krok 2
Herbatniki zmiel w malakserze razem z czarnym kakao.
Na koniec dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj na „mokry piasek".
-
Krok 3
Wysyp całość na dno tortownicy i, dociskając łyżką, uformuj spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Masa sernikowa na ciasto Pszczółka:
-
Krok 4
Listki żelatyny namaczaj w zimnej wodzie przez około 5–10 minut.
W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki na masę serową.
* Jeśli używasz żelatyny sypkiej, zalej ją niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut.
-
Krok 5
Namoczoną żelatynę odsącz z wody i rozpuść w mikrofalówce lub rondelku (żelatynę sypką po napęcznieniu rozpuść w ten sam sposób).
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej masy serowej. Wymieszaj szybko i dokładnie.
-
Krok 6
Przełóż masę serową na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.
Warstwa brzoskwiniowa:
-
Krok 7
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 8
Brzoskwinie razem z syropem z brzoskwiń i sokiem z cytryny zmiksuj na puree.
-
Krok 9
Żelatynę rozpuść i połącz z puree z brzoskwiń.
Wylej całość na wierzch masy serowej.
Wstaw do lodówki na 3–4 godziny do stężenia.
Dekoracja z pszczółkami:
-
Krok 10
Kostki czekolady rozpuść i przełóż do woreczka cukierniczego.
-
Może się przydać
Jednorazowe worki cukiernicze marki Wilton wykonane są z wytrzymałego, elastycznego plastiku - idealnie sprawdzą się do dekorowania tortów, ciast, ciasteczek i innych deserów.
-
Krok 11
Połówki brzoskwiń osusz recznikiem papierowym.
Z czekolady zrób paseczki i oczy. Białym pisakiem uzupełnij oczy pszczółek.
Na koniec wetknij po dwa płatki migdałów jako skrzydełka.
Kiedy wierzch ciasta stężeje ułóż na nim gotowe pszczółki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-pszczolka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze