1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Sernik na zimno

Sernik na zimno

sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Jeśli najczęściej stawiasz na ciasta bez pieczenia, wypróbuj przepis na sernik na zimno. Najbardziej klasyczne połączenie, czyli z dodatkiem truskawek, tym razem w nieco innej odsłonie. Nasza galaretka to nic innego jak truskawkowe puree z dodatkiem soku z cytryny, cukru i żelatyny. Dzięki temu truskawkowa nuta jest mocno wyczuwalna 🍓🍓🍓

Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że nasza masa jest aksamitnie gładka i niezwykle delikatna. Ekstrakt z sycylijskiej cytryny Dr. Oetkera nadaje orzeźwiającą nutę i przywodzi na myśl upalne, włoskie wakacje 🏖️

Idealna propozycja na każdą okazję - sernik na zimno sprawdzi się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, jako słodki poczęstunek z okazji urodzin czy szybki deser dla Twoich domowników 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu z ciasteczek:

  • Krok 1

    Masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku i przełóż do malaksera razem z kruchymi ciasteczkami. Miksuj pulsacyjnie do otrzymania masy przypominającej mokry piasek.

  • Krok 2

    Ciasteczka przełóż na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa do sernika na zimno:

  • Krok 3

    Żelatynę zalej niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, i odstaw do napęcznienia.

    150 g śmietanki, mascarpone, twaróg, cukier puder i ekstrakt przełóż do misy miksera i zmiksuj do połączenia składników. 

  • Krok 4

    Pozostałą śmietankę zagotuj. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

  • Krok 5

    Ciągle mieszając, dodawaj śmietankę z żelatyną.

  • Krok 6

    Masę wyłóż na schłodzony spód i odstaw do lodówki, aby stężała.

  • Może się przydać

    Tortownica Dr. Oetkera jest klasykiem wśród form do pieczenia, doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto. Odpinany brzeg ułatwi wyjęcie ciasta z formy.

    Może się przydać

Galaretka truskawkowa:

  • Krok 7

    Żelatynę zalej niewielką ilośćią wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki zblenduj na puree razem z sokiem z cytryny i cukrem i podgrzej. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 8

    Na schłodzony sernik wylej galaretkę truskawkową i ponownie odstaw do lodówki.

  • Krok 9

    Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/sernik-na-zimno

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej