Sernik na zimno
Jeśli najczęściej stawiasz na ciasta bez pieczenia, wypróbuj przepis na sernik na zimno. Najbardziej klasyczne połączenie, czyli z dodatkiem truskawek, tym razem w nieco innej odsłonie. Nasza galaretka to nic innego jak truskawkowe puree z dodatkiem soku z cytryny, cukru i żelatyny. Dzięki temu truskawkowa nuta jest mocno wyczuwalna 🍓🍓🍓
Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że nasza masa jest aksamitnie gładka i niezwykle delikatna. Ekstrakt z sycylijskiej cytryny Dr. Oetkera nadaje orzeźwiającą nutę i przywodzi na myśl upalne, włoskie wakacje 🏖️
Idealna propozycja na każdą okazję - sernik na zimno sprawdzi się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, jako słodki poczęstunek z okazji urodzin czy szybki deser dla Twoich domowników 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu z ciasteczek:
-
Krok 1
Masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku i przełóż do malaksera razem z kruchymi ciasteczkami. Miksuj pulsacyjnie do otrzymania masy przypominającej mokry piasek.
-
Krok 2
Ciasteczka przełóż na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa do sernika na zimno:
-
Krok 3
Żelatynę zalej niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, i odstaw do napęcznienia.
150 g śmietanki, mascarpone, twaróg, cukier puder i ekstrakt przełóż do misy miksera i zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Pozostałą śmietankę zagotuj. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
-
Krok 5
Ciągle mieszając, dodawaj śmietankę z żelatyną.
-
Krok 6
Masę wyłóż na schłodzony spód i odstaw do lodówki, aby stężała.
-
Może się przydać
Tortownica Dr. Oetkera jest klasykiem wśród form do pieczenia, doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto. Odpinany brzeg ułatwi wyjęcie ciasta z formy.
Galaretka truskawkowa:
-
Krok 7
Żelatynę zalej niewielką ilośćią wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki zblenduj na puree razem z sokiem z cytryny i cukrem i podgrzej. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Na schłodzony sernik wylej galaretkę truskawkową i ponownie odstaw do lodówki.
-
Krok 9
Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/sernik-na-zimno |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze