1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia

Obecne ustawienia prywatno艣ci nie pozwalaj膮 na wy艣wietlenie element贸w wideo.

Zezw贸l na wykorzystanie plik贸w cookie z kategorii: Preferencje, Statystyki oraz Marketing, aby obejrze膰 film.

Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

馃崚 Ciasto Filadelfia z soczyst膮 wi艣ni膮 z syropu 馃崚 - dla podniebienia to powr贸t do lata. Czas przygotowania ciasta to praktycznie czas oczekiwania na st臋偶enie galaretki! Zach臋cam Ci臋 do przygotowania ciasta bez pieczenia, na pysznym spodzie z suchark贸w i kremu czekoladowego, z mas膮 艣mietankowo-jogurtow膮. Mam nadziej臋, 偶e skusisz si臋 na przygotowanie mojej Filadelfii. :)  

Szukasz sprawdzonych przepis贸w na specjalne okazje? Zainspiruj si臋!

Zobacz najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne

Poznaj przepisy na dzie艅 babci i dziadka


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Galaretka wi艣niowa:

  • Krok 1

    Dwie galaretki rozpu艣膰 w ok. 600 ml wrz膮tku, wymieszaj do rozpuszczenia.

    Wrz膮tek w garnku i dwie galaretki wi艣niowe Dr. Oetkera
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Galaretka o smaku wi艣niowym od Dr. Oetkera to szybki deser na zimno dla ca艂ej rodziny! :)

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    Wi艣nie odced藕 z kompotu.

    200 ml kompotu wymieszaj z rozpuszczonymi galaretkami i odstaw do wystudzenia. 

    galaretka wi艣niowa w garnuszku, odcedzone wi艣nie oraz kompot z wi艣ni w osobnych naczyniach

Sp贸d czekoladowy:

  • Krok 3

    Suchary pokrusz na piasek i mieszaj z kremem czekoladowym do momentu, a偶 masa stanie si臋 klej膮ca. 

    Suchary pokruszone na piasek z dodatkiem kremu czekoladowego w misce
  • Krok 4

    Mas臋 prze艂贸偶 na sp贸d formy 24x28 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia, dociskaj膮c i wyr贸wnuj膮c r贸wnomiernie.

    Masa sucharkowo-czekoladowa wy艂o偶ona na blaszce z papierem do pieczenia

Warstwa jogurtowa:

  • Krok 5

    Galeretk臋 wymieszaj z 250 ml wrz膮tku i odstaw do wystudzenia.

    Woda i galaretka wi艣niowa Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Kiedy galaretka b臋dzie ju偶 wystudzona (ale nie t臋偶ej膮ca), zacznij przygotowywa膰 warstw臋 jogurtow膮. 艢mietank臋 ubij na sztywno, dodaj do niej jogurt i ca艂y czas miksuj膮c, dolewaj cienk膮 stru偶k膮 galaretk臋.

    Galaretka wlewana cienk膮 stru偶k膮 do ubitej 艣mietanki z jogurtem
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Mikser r臋czny HomeProfessional zapewnia doskona艂e rezultaty: - Silnik o du偶ej mocy 575 W - FineCreamer - Haki ze stali nierdzewnej - Lekka obudowa z mi臋kkim uchwytem - 5 pr臋dko艣ci pracy i funkcja turbo

  • Krok 7

    Krem prze艂贸偶 na sp贸d ciasta i wstaw do st臋偶enia do lod贸wki.

    Krem prze艂o偶ony na warstw臋 sucharkowo-czekoladow膮
  • Krok 8

    Kiedy krem st臋偶eje, wyjmij ciasto z lod贸wki i u艂贸偶 na nim wi艣nie. Kiedy galaretka zacznie t臋偶e膰, ale b臋dzie jeszcze lej膮ca, przelej j膮 na wierzch ciasta. 

    Wi艣nie po艂o偶one na kremie i t臋偶ej膮ca galaretka w garnuszku obok
  • Krok 9

    Ciasto wstaw do lod贸wki do ca艂kowitego zastygni臋cia wierzchniej warstwy galaretki.

    Wi艣niowa galaretka wylana wierzch ciasta z wi艣niami i kremem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-filadelfia

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej