Ciasto Filadelfia
🍒Ciasto Filadelfia z wiśniami – deser, który robi się (prawie) sam 🍒
Masz ochotę na coś słodkiego, ale piekarnik nie jest Twoim sprzymierzeńcem? Spokojnie – Filadelfia przychodzi z pomocą! To ciasto bez pieczenia, w którym główną robotę robi… czas. Ty tylko mieszasz, układasz, zalewasz galaretką, a potem czekasz, aż magia się wydarzy. Na chrupiącym spodzie z sucharków i kremu czekoladowego ląduje lekka warstwa śmietankowo-jogurtowa, a na górze królują wiśnie – soczyste jak wspomnienie minionych wakacji. Proste, efektowne i niebezpiecznie smaczne. Uważaj – znika szybciej, niż tężeje galaretka! 😅
Szukasz sprawdzonych przepisów na specjalne okazje? Zainspiruj się!
Zobacz najlepsze przepisy na ciasta z wiśniami🍒
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
|---|---|---|
|
|
|
|
Galaretka wiśniowa:
-
Krok 1
Dwie galaretki rozpuść w 600 ml wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia.
-
Może się przydać
Galaretka o smaku wiśniowym od Dr. Oetkera to szybki deser na zimno dla całej rodziny! :)
-
Krok 2
Dodaj wiśnie i odstaw do wystudzenia. Jeśli używasz mrożonych wiśni, galaretka znacznie szybciej zacznie teżeć, warto zrobić to w końcowej fazie przygotowania przepisu.
Spód czekoladowy:
-
Krok 3
Masło z kremem czekoladowym odstaw, żeby nabrały temperatury pokojowej lub nieco podgrzej w kuchence mikrofalowej. Suchary pokrusz na piasek. Całość zmiksuj do połączenia masy.
-
Krok 4
Masę przełóż na spód formy 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając i wyrównując równomiernie.
Warstwa jogurtowa:
-
Krok 5
Galeretki rozpuść w 300 ml wrzątku, odstaw do przestudzenia, po czym wymieszaj z jogurtem.
-
Krok 6
Śmietankę ubij na sztywno. Wmiksuj jogurt wymieszany z galaretką. Na końcu dodaj wiśnie.
-
Krok 7
Krem przełóż na spód ciasta i wstaw do stężenia do lodówki.
-
Krok 8
Kiedy krem stężeje, przelej galaretkę z wiśniami na wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia ciasta.
Zamiast świeżych lub mrożonych wiśni możesz użyć wiśni drylowanych w kompocie (słoik 570 g).
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-filadelfia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze