1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

🍒 Ciasto Filadelfia z soczystą wiśnią z syropu 🍒 - dla podniebienia to powrót do lata. Czas przygotowania ciasta to praktycznie czas oczekiwania na stężenie galaretki! Zachęcam Cię do przygotowania ciasta bez pieczenia, na pysznym spodzie z sucharków i kremu czekoladowego, z masą śmietankowo-jogurtową. Mam nadzieję, że skusisz się na przygotowanie mojej Filadelfii. :)  

Szukasz sprawdzonych przepisów na specjalne okazje? Zainspiruj się!

Zobacz najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne

Poznaj przepisy na dzień babci i dziadka


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Galaretka wiśniowa:

  • Krok 1

    Dwie galaretki rozpuść w ok. 600 ml wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia.

    Wrzątek w garnku i dwie galaretki wiśniowe Dr. Oetkera
  • Może się przydać

    Galaretka o smaku wiśniowym od Dr. Oetkera to szybki deser na zimno dla całej rodziny! :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Wiśnie odcedź z kompotu.

    200 ml kompotu wymieszaj z rozpuszczonymi galaretkami i odstaw do wystudzenia. 

    galaretka wiśniowa w garnuszku, odcedzone wiśnie oraz kompot z wiśni w osobnych naczyniach

Spód czekoladowy:

  • Krok 3

    Suchary pokrusz na piasek i mieszaj z kremem czekoladowym do momentu, aż masa stanie się klejąca. 

    Suchary pokruszone na piasek z dodatkiem kremu czekoladowego w misce
  • Krok 4

    Masę przełóż na spód formy 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając i wyrównując równomiernie.

    Masa sucharkowo-czekoladowa wyłożona na blaszce z papierem do pieczenia

Warstwa jogurtowa:

  • Krok 5

    Galeretkę wymieszaj z 250 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia.

    Woda i galaretka wiśniowa Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Kiedy galaretka będzie już wystudzona (ale nie tężejąca), zacznij przygotowywać warstwę jogurtową. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej jogurt i cały czas miksując, dolewaj cienką strużką galaretkę.

    Galaretka wlewana cienką strużką do ubitej śmietanki z jogurtem
  • Może się przydać

    Mikser ręczny HomeProfessional zapewnia doskonałe rezultaty: - Silnik o dużej mocy 575 W - FineCreamer - Haki ze stali nierdzewnej - Lekka obudowa z miękkim uchwytem - 5 prędkości pracy i funkcja turbo

  • Krok 7

    Krem przełóż na spód ciasta i wstaw do stężenia do lodówki.

    Krem przełożony na warstwę sucharkowo-czekoladową
  • Krok 8

    Kiedy krem stężeje, wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nim wiśnie. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ale będzie jeszcze lejąca, przelej ją na wierzch ciasta. 

    Wiśnie położone na kremie i tężejąca galaretka w garnuszku obok
  • Krok 9

    Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia wierzchniej warstwy galaretki.

    Wiśniowa galaretka wylana wierzch ciasta z wiśniami i kremem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-filadelfia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej