1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami

Tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami

Tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami - Wszystkiego Słodkiego
Tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Chcę dziś zaprosić Was do spróbowania wspaniałej letniej mieszanki smaków. Świeże owoce doskonale współgrają z bardzo delikatnym kremem mascarpone. To będzie smakowita podróż.☺️ Przed Wami tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami - bez pieczenia! 🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód na tartę z kremem mascarpone:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze z dodatkiem kakao na "piasek". Masło roztop w rondelku i połącz z ciastkami. 

  • Krok 2

    Całość przesyp do formy na tartę. Równomiernie wyklej spód i boki. Odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.

  • Może się przydać

    Okrągła płaska forma z serii Tradition to świetny wybór do wypiekania tarty, biszkoptu oraz ciast z owocami. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

    Może się przydać

Krem z mascarpone:

  • Krok 3

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

  • Krok 4

    Jajko z cukrem pudrem miksuj nad garnkiem z parą wodną na jasny, puszysty krem przez około 10 minut. Po tym czasie ściągnij miskę.

  • Krok 5

    Dodawaj stopniowo serek mascarpone, w dalszym ciągu miksując do połączenia składników. Dokładnie rozcieraj grudki.

  • Krok 6

    Namoczoną żelatynę podgrzej tak, żeby się rozpuściła (nie gotuj!). Mieszając, dodaj do niej najpierw kilka łyżek masy serowo-jajecznej. Następnie przelej ją do pozostałej części kremu. Wymieszaj rózgą, aby połączyła się równomiernie z kremem.

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno i dodawaj, łyżka po łyżce, do kremu mascarpone. Gotowy krem przełóż na tartę. 

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Owoce umyj i osusz. Truskawki pokrój na ćwiartki. Owoce poukładaj na kremie i odstaw do lodówki na godzinę.

  • Krok 9

    Migdały podpraż na suchej patelni i posyp nimi ciasto przed podaniem. Tartę udekoruj listkami mięty.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/tarta-z-aksamitnym-kremem-mascarpone-i-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej