1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Jagodowo - kokosowy sernik na zimno

Jagodowo - kokosowy sernik na zimno

prosty jagodowo-kokosowy sernik na zimno z prażonymi wiórkami kokosowymi i jagodami Wszystkiego Słodkiego
prosty jagodowo-kokosowy sernik na zimno z prażonymi wiórkami kokosowymi i jagodami Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 10 ocen

💜 Jagodowo-kokosowy sernik na zimno to bardzo prosty w przygotowaniu, niebanalny przepis na letni deser! Delikatny w konsystencji serniczek na spodzie z prażonych wiórków kokosowych. Jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu dlatego łatwo go zrobić nie tylko na weekend ale też do codziennej kawy. Jeśli zechcesz odmiany zamień jagody na czarne porzeczki, czy maliny. ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu sernika na zimno:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica o średnicy 24 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Papier do pieczenia to podstawowy produkt w każdej kuchni. Pasuje do każdego rodzaju blach czy tortownic, a dzięki silikonowej powłoce Twoje wypieki nie będą przywierać do formy. Papier wykorzystasz również do przykrycia wypieków, aby zapobiec ich przypalaniu.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i podpraż na suchej patelni na złoty kolor często mieszając (odłóż 2 łyżki wiórków do dekoracji).

    prażone wiórki kokosowe
  • Krok 3

    Herbatniki pokrusz w blenderze na piasek. Wiórki kokosowe i herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem. 

    prażone wiórki kokosowe wymieszane z herbatnikami, masło
  • Krok 4

    Wysyp równomiernie do formy i dociśnij aby utworzyć spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy jagodowej.

    spód kokosowy na sernik na zimno jagodowo kokosowy

Warstwa jagodowa sernika:

  • Krok 5

    Jagody wsyp do wysokiego naczynia, dodaj sok z cytryny i cukier a następnie zblenduj aż całość będzie dobrze rozdrobniona.

    jagody do warstwy jagodowej sernika na zimno
  • Krok 6

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

    żelatyna w listkach r. Oetkera
  • Żelatyna w listkach Dr. Oetkera

    Żelatyna w listkach ceniona przez ekspertów. Łatwo rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach, nie pozostawiając grudek. Idealna do słodkich i słonych potraw. Opakowanie zawiera 6 listków Żelatyny na 500 ml płynu.

    Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno a następnie delikatnie ale dokładnie połącz z musem jagodowym. 

    ubijanie śmietanki kremówki blenderem bosch MaxoMixx  MS8CM61X1
  • Krok 8

    Namoczoną żelatynę odsącz i rozpuść w mikrofalówce lub w rondelku (nie gotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jagodowej wymieszaj a następnie połącz szybko z resztą masy. Całość wylej do formy na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do lodówki do stężenia.

    warstwa jagodowa sernika na zimno

Warstwa kokosowa sernika:

  • Krok 9

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

    żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Schłodzone mleko kokosowe otwórz i wybierz  z puszki powstałą śmietankę (gęsta część). Dodaj cukier puder i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż całość będzie napowietrzona i puszysta.

    Żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub rondelku (nie gotuj), a następnie dodaj ok. 2-3 łyżki masy kokosowej, wymieszaj a potem połącz szybko z resztą masy.

    ubita śmietanka kokosowa mikserem ręcznym  Bosch MFQ4730
  • Krok 11

    Wyłóż całość równomiernie na warstwie jagodowej, posyp na wierzchu świeżymi jagodami i lekko je dociśnij.

    Odstaw do stężenia na ok. 2 h. Przed podaniem wierzch możesz posypać odłożonymi wcześniej prażonymi wiórkami kokosowymi.

    wykładanie warstwy kokosowej na warstwę jagodową sernika na zimno
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/jagodowo-kokosowy-sernik-na-zimno

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej