Jagodowo - kokosowy sernik na zimno
💜 Jagodowo-kokosowy sernik na zimno to bardzo prosty w przygotowaniu, niebanalny przepis na letni deser! Delikatny w konsystencji serniczek na spodzie z prażonych wiórków kokosowych. Jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu dlatego łatwo go zrobić nie tylko na weekend ale też do codziennej kawy. Jeśli zechcesz odmiany zamień jagody na czarne porzeczki, czy maliny. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu sernika na zimno:
-
Krok 1
Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Papier do pieczenia to podstawowy produkt w każdej kuchni. Pasuje do każdego rodzaju blach czy tortownic, a dzięki silikonowej powłoce Twoje wypieki nie będą przywierać do formy. Papier wykorzystasz również do przykrycia wypieków, aby zapobiec ich przypalaniu.
-
Krok 2
Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i podpraż na suchej patelni na złoty kolor często mieszając (odłóż 2 łyżki wiórków do dekoracji).
-
Krok 3
Herbatniki pokrusz w blenderze na piasek. Wiórki kokosowe i herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem.
-
Krok 4
Wysyp równomiernie do formy i dociśnij aby utworzyć spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy jagodowej.
Warstwa jagodowa sernika:
-
Krok 5
Jagody wsyp do wysokiego naczynia, dodaj sok z cytryny i cukier a następnie zblenduj aż całość będzie dobrze rozdrobniona.
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
Żelatyna w listkach ceniona przez ekspertów. Łatwo rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach, nie pozostawiając grudek. Idealna do słodkich i słonych potraw. Opakowanie zawiera 6 listków Żelatyny na 500 ml płynu.
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno a następnie delikatnie ale dokładnie połącz z musem jagodowym.
-
Krok 8
Namoczoną żelatynę odsącz i rozpuść w mikrofalówce lub w rondelku (nie gotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jagodowej wymieszaj a następnie połącz szybko z resztą masy. Całość wylej do formy na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do lodówki do stężenia.
Warstwa kokosowa sernika:
-
Krok 9
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 10
Schłodzone mleko kokosowe otwórz i wybierz z puszki powstałą śmietankę (gęsta część). Dodaj cukier puder i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż całość będzie napowietrzona i puszysta.
Żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub rondelku (nie gotuj), a następnie dodaj ok. 2-3 łyżki masy kokosowej, wymieszaj a potem połącz szybko z resztą masy.
-
Krok 11
Wyłóż całość równomiernie na warstwie jagodowej, posyp na wierzchu świeżymi jagodami i lekko je dociśnij.
Odstaw do stężenia na ok. 2 h. Przed podaniem wierzch możesz posypać odłożonymi wcześniej prażonymi wiórkami kokosowymi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/jagodowo-kokosowy-sernik-na-zimno |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze