1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia

Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia

Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia na paterze
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.89/5 9 ocen

Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia to genialna propozycja dla zabieganych. Wyszukany przepis, pełen smaku i aromatu a przygotujesz go prostych, dostępnych składników, które kupisz w każdym sklepie o każdej porze. Cynamonowe ciasto mascarpone znane jest z najlepszych cukierni, ale takiej wersji nie kupicie nigdzie :) Czekoladowy krem pełen kawłków migdałów, środek wypełnony intensywnym smakiem karmelu, a wierzch zwieńczony cynamonowym kremem. Poznaj przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do torcika mascarpone:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. 

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze lub przekłądając je do worka i krusząc np. wałkiem. Dodaj cynamon i zmielone migdały. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Gotowy spód wyłóż na tortownicę, równomiernie go wyrównując.

    pokruszone herbatniki z masłem, cynamonem na dnie tortownicy
  • Może się przydać

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Może się przydać

Krem czekoladowy:

  • Krok 3

    Schłodzoną śmietankę ubij razem z serkiem mascarpone. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub w kapieli wodnej.

    ubita śmietanka z serkiem mascarpone. zmielone migdały. roztopiona czekolada w miskach
  • Krok 4

    Do ubitej masy dodaj roztopioną czekoladę i wmieszaj delikatnie zmielone migdały.

    ubity krem czekolady w misce z rózgą
  • Krok 5

    Gotowy krem czekoladowy z migdałami wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

    krem czekoladowy w tortownicy na blacie
  • Krok 6

    Wyłóż herbatniki. Wymieszaj ciepłą wodę z cynamonem i gotowym ponczem nasącz ciasteczka.

    nasączone herbatniki ponczem cynamonowym na kremie czekoladowym
  • Krok 7

    Na herbatniki wyłóż masę kajmakową.

    masa kajmakowa w tortownicy na blacie
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Krem kajmakowy do torcika mascarpone:

  • Krok 8

    Mascarpone zmiksuj z kajmakiem i wyłóż na masę kajmakową. 

    krem kajmakowy w tortownicy na blacie
  • Krok 9

    Ponownie wyłóż nasączone herbatniki cynamonowym ponczem na masę kajmakową.

    nasączone herbatniki ponczem cynamonowym

Krem cynamonowy:

  • Krok 10

    Śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem. Kilka łyżek kremu rozprowadź na warstwie herbatkików, pozostałą część przełóż do rękawa cukierniczego utwórz ozdoby na cieście. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    kwiatki z kremu cynamonowego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/torcik-cynamonowy-z-mascarpone-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej