Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia
Torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia to genialna propozycja dla zabieganych. Wyszukany przepis, pełen smaku i aromatu a przygotujesz go prostych, dostępnych składników, które kupisz w każdym sklepie o każdej porze. Cynamonowe ciasto mascarpone znane jest z najlepszych cukierni, ale takiej wersji nie kupicie nigdzie :) Czekoladowy krem pełen kawłków migdałów, środek wypełnony intensywnym smakiem karmelu, a wierzch zwieńczony cynamonowym kremem. Poznaj przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do torcika mascarpone:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze lub przekłądając je do worka i krusząc np. wałkiem. Dodaj cynamon i zmielone migdały. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Gotowy spód wyłóż na tortownicę, równomiernie go wyrównując.
-
Może się przydać
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Krem czekoladowy:
-
Krok 3
Schłodzoną śmietankę ubij razem z serkiem mascarpone. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub w kapieli wodnej.
-
Krok 4
Do ubitej masy dodaj roztopioną czekoladę i wmieszaj delikatnie zmielone migdały.
-
Krok 5
Gotowy krem czekoladowy z migdałami wyłóż na przygotowany wcześniej spód.
-
Krok 6
Wyłóż herbatniki. Wymieszaj ciepłą wodę z cynamonem i gotowym ponczem nasącz ciasteczka.
-
Krok 7
Na herbatniki wyłóż masę kajmakową.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Krem kajmakowy do torcika mascarpone:
-
Krok 8
Mascarpone zmiksuj z kajmakiem i wyłóż na masę kajmakową.
-
Krok 9
Ponownie wyłóż nasączone herbatniki cynamonowym ponczem na masę kajmakową.
Krem cynamonowy:
-
Krok 10
Śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem. Kilka łyżek kremu rozprowadź na warstwie herbatkików, pozostałą część przełóż do rękawa cukierniczego utwórz ozdoby na cieście. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/torcik-cynamonowy-z-mascarpone-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze