Ciasto W-Z
"Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego" - zgadzacie się z tym kultowym cytatem?🎬 Wuzetkę do dzisiaj można odnaleźć w wielu cukierniach - od lat to jedno z najbardziej popularnych ciast. Często gości na naszych stołach z prostego powodu - jest łatwa w przygotowaniu, wszystkim smakuje, a także zachwyca swoją czarno-białą prostotą i elegancją.
Wilgotny, kakaowy biszkopt 🍫nasączony syropem i posmarowany mocno owocową konfiturą z dżemu lub malin w towarzystwie puszystego, śmietankowego kremu. Brzmi pysznie i wygląda wspaniale 🥰 Dodatek pasty z wanilią Bourbon z Madagaskaru od Dr. Oetkera sprawia, że krem ma esencjonalny, waniliowy smak. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu łatwo połączy się z śmietankową masą.
Aromatyczna kawa, kostka pysznej wuzetki i udane popołudnie gwarantowane ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy:
-
Krok 1
Prostokątną formę (33 x 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.
-
Może się przydać
Forma prostokątna marki Wilton świetnie rozprowadza ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna pokrywa ułatwi przechowywanie ciasta i zapobiega jego wysychaniu.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na jasna puszystą masę.
-
Krok 3
Makę wymieszaj z kakao i solą , a następnie dodaj do masy jajeczniej w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 4
Gotową masę biszkoptową przełóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka.
Syrop do nasączenia:
-
Krok 5
Wszystkie składniki na syrop umieść w rondelku i podgrzewaj, aż cukier sie rozpuści i otrzymasz jednolity syrop.
Krem waniliowy:
-
Krok 6
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut.
-
Krok 7
Około 100 ml śmietanki podgrzej aby była gorąca i rozpuść w niej namoczoną żelatynę. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
400 ml schłodzonej śmietanki ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na puszysty krem.
Na koniec wlej wystudzoną śmietankę z żelatyną i zmiksuj krótko do połączenia.
Kilka łyżek kremu odłóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Przełożenie:
-
Krok 9
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz syropem i posmaruj konfiturą.
-
Krok 10
Następnie wyłóż równomiernie krem i przykryj drugim blatem biszkoptu.
-
Krok 11
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuść stopniowo podgrzewając i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 12
Gotową polewą oblej równomiernie wierzch ciasta.
-
Krok 13
Na górze zrób rozetki z wcześniej odłożonego kremu waniliowego.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-w-z |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze