Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami
Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami jest prostym i bardzo smacznym ciastem z wrześniowymi owocami. Odeszłam od klasyki i zamiast tradycyjnego placka ze śliwkami, postanowiłam upiec mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami i brązowym cukrem! Bardzo lubię ciasta czekoladowe, w których kawałeczki czekolady są wyczuwalne - dlatego zdecydowałam się posiekać, a nie roztopić czekoladę. Wierzch gorącego jeszcze ciasta obsypuję czekoladą, co również pozwala na zachowanie maleńkich kawałeczków czekolady. Zapraszam wszystkich na moje mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami! 💜🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie mocno czekoladowego ciasta ze śliwkami:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
-
Krok 3
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej i stopniowo dodawaj do utartego z cukrem masła. Wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 5
50 g posiekanej czekolady wmieszaj do ciasta i przełóż je do tortownicy.
-
Krok 6
Na górze poukładaj śliwki, delikatnie je wciskając. Posyp je brązowym cukrem.
-
Krok 7
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto posyp resztą gorzkiej czekolady i odstaw do wystudzenia.
-
Marta poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/mocno-czekoladowe-ciasto-ze-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze