1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake

Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake

Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake na bazie biszkoptu kakaowego, przełożonego kremem czekoladowo-orzechowym ze zmielonymi orzechami laskowymi i polanego polewą czekoladową, tort ozdobiony jajkami czekoladowymi, posypką blask pereł dr. oetkera
Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake na bazie biszkoptu kakaowego, przełożonego kremem czekoladowo-orzechowym ze zmielonymi orzechami laskowymi i polanego polewą czekoladową, tort ozdobiony jajkami czekoladowymi, posypką blask pereł dr. oetkera
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍫 Czekoladowo-orzechowy tort "drip cake" to mój pomysł na wykorzystanie popularnego motywu dekoracyjnego. Charakterystycznym elementem tortów wykonanych w tym stylu jest spływająca po bokach czekoladowa polewa (stąd nazwa "drip cake", gdzie "drip" oznacza po angielsku: skapywać, kapać.)

Pod efektowną dekoracją skrywa się kakaowy biszkopt z wyśmienitym kremem z orzechów laskowych. 🌰🌰 Ciasto jest nasączone ponczem, dlatego w połączeniu z delikatnym kremem i czekoladą rozpływa się w ustach. Do dekoracji użyłam czekoladowych słodkości i własnoręcznie przygotowanej prostej dekoracji z czekolady. Polecam! 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na tort czekoladowo-orzechowy Drip Cake:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier przełóż do dużej miski i ubijaj na dużych obrotach miksera przez 10 minut. Ubita masa powinna być gęsta i sztywna.

    jajka i cukier w miseczkach
  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Mąkę pszenną i kakao przesiej i wymieszaj. Następnie za pomocą szpatułki delikatnie połącz ubite jajka z suchymi składnikami.

    mąka wymieszana z kakao i jajka ubite z cukrem w miseczkach
  • Krok 3

    Masę przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Po 10 minutach obróć je do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia

    upieczony biszkopt czekoladowy w tortownicy
  • Krok 4

    Ostudzony blat przekrój na 3 części.

    biszkopt czekoladowy przekrojony na trzy blaty

Poncz:

  • Krok 5

    Wodę, kakao i cukier zagotuj, a następnie odstaw do przestudzenia. Otrzymanym ponczem nasącz blaty ciasta.

    woda w garnku, cukier i kakao ciemne w miseczkach

Krem śmietanowy czekoladowo-orzechowy:

  • Krok 6

    Śmietan-fix i cukier puder dokładnie wymieszaj.

    cukier puder w miseczce, opakowanie śmietan-fixu dr. oetkera
  • Krok 7

    Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski i ubij. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem, a następnie krem czekoladowy i wymieszaj. Odstaw krem do lodówki.

    mascarpone, śmietanka kremówka, krem czekoladowy oraz cukier puder ze śmietan-fixem w miseczkach
  • Krok 8

    Orzechy przełóż do malaksera i drobno zmiel.

    orzechy laskowe w misie malaksera
  • Krok 9

    Odważ 500 g kremu i wymieszaj z 90 g zmielonych orzechów. Pozostałe 10 g orzechów zostaw do dekoracji.

    krem czekoladowy oraz zmielone orzechy laskowe w miseczce
  • Krok 10

    Na dolnym blacie ciasta rozprowadź połowę kremu z orzechami. Przykryj drugim blatem i rozłóż pozostałą część kremu z orzechami. Przykryj ostatnim blatem. Pozostałą ilość kremu, bez orzechów, wykorzystaj do wyrównania góry i boków tortu. Około 3 łyżki kremu możesz zostawić do dekoracji. Tort odstaw do schłodzenia.

    biszkopt czekoladowy przełożony kremem czekoladowo-orzechowym
  • Marta poleca

    Wykonana ze stali nierdzewnej szpatułka przeznaczona jest do wygładzania kremów i czekolady na powierzchni tortu. Sprawdzi się też do rozprowadzania czekolady na płaskiej powierzchni przy wykonywaniu czekoladowych dekoracji.

    Marta poleca

Polewa czekoladowa:

  • Krok 11

    Czekoladę i śmietankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, do połączenia składników. Polewę przełóż do rękawa cukierniczego i delikatnie rozprowadź na górze i bokach ciasta.

    czekolada w garnku, śmietanka w kubeczku

Dekorowanie:

  • Krok 12

    Ciasto udekoruj prostą dekoracją z czekolady*, czekoladowymi jajkami, batonikami, pralinkami orzechowymi, orzechami w czekoladzie oraz perełkami z mixu dekoracji Blask Pereł.

    udekorowany tort Drip Cake
  • Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetker

    Elegancka cukrowa posypka w kształcie perełek aż w czterech różnych wariantach w jednym opakowaniu! Perełki są oczywiście jadalne - miękkie i delikatne. :)

    Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetker

Porada:

⭐ ZOBACZ, jak przygotować prostą dekorację z czekolady krok po kroku. 

⭐ Sprawdź również Jak zrobić idealny drip z czekolady

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/czekoladowo-orzechowy-tort-drip-cake

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej