1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić idealny drip na torcie?

Jak zrobić idealny drip na torcie?

niebieski tort z czekoladowym dripem i posypką
niebieski tort z czekoladowym dripem i posypką
Zaktualizowano:

Drip cake, czyli tort oblany czekoladową🍫 polewą, spływającą po bokach tortu, tworząc estetyczne sople. Świetny pomysł na szybką i efektywną dekorację tortów, który z pozory wydaje się być banalny w wykonaniu... A jednak jest kilka rzeczy, które mogą pójśc nie tak 😁 Zobacz nasze wskazówki, jak zrobić drip do tortu - idealnie gęsty i równo spływający po bokach Twojego ciasta. Podpowiemy też, na co zwrócić uwagę przy tej czekoladowej dekoracji🎂


Drip czekoladowy na torcie

Drip z czekolady najlepiej wygląda na dość wysokim torcie, o wysokości co najmniej 10 cm - sople mają wtedy większe pole do popisu i ładniej spływają, tworząc estetyczną całość.

Zdecyduj, czy wolisz czekoladowe sople o tej samej, równej długości na całej powierzchni ciasta, czy postawisz na nieregularne, dłuższe i krótsze sople.

Lekko zastygły, ale wciąż plastyczny drip możesz delikatnie udekorować cukrową posypką w wybranym kolorze. Elementy posypki mozesz nakładać pojedynczo np. pęsetą lub "obrzucić" bok tortu, a posypka przyklei się do czekoladowego ganache. 


Czym wylewać drip?

Sposobów na wylewanie dripu jest kilka - ważne, aby znaleźć ten, który najbardziej nam odpowiada i jest dla nas najwygodniejszy. Warto przećwiczyć kilka technik i zobaczyć, przy której drip wygląda najbardziej efektownie. 

Wylewanie dripu możesz zacząć od krawędzi dookoła tortu, aby na końcu uzupełnić górę czekoladą (możesz pomóc sobie niewielką szpatułką cukierniczą). Możesz także zacząć od wylewania na wierzchu tortu, przechodząc do tworzenia sopli na jego bokach.

  • 1. Rękaw cukierniczy

    Koncówkę rękawa cukierniczego przytnij, tworząc niewielki otwór. Kontrolując wypływ czekolady z rękawa, wylewaj niewielkie ilości czekolady na krawędzi tortu i pozwól im swobodnie spływać. 

  • 2. Butelka z dozownikiem

    Na rynku dostępne są specjalne butelki do sosów z niewielkim dozownikiem. Wystarczy przelać ganache do butelki i delikatnie ją naciskając, wylewać czekoladę na tort. Zaletą butelki jest to, że możesz ją wielokrotnie używać, a niewykorzystany ganache możesz przechować w lodówce i przed użyciem ponownie podgrzać. 

  • 3. Łyżeczka

    Jeśli nie masz pod ręką profesjonalnych narzędzi, nic straconego! Drip czekoladowy możesz wylewać niewielką łyżeczką do herbaty. Ważne, aby nie nabierać jednocześnie zbyt dużej ilości czekolady na łyżeczkę. 


Idealny drip - wskazówki

1. Czekolada przed wylaniem na tort musi mieć odpowiednią temperaturę, a co za tym idzie - odpowiednią gęstość. Zbyt ciepły ganache niemal natychmiast spłynie na sam dół krawędzi i będzie nieco przezroczysty. Zbyt gęsty z kolei będzie tworzyć grube sople, które zatrzymają się praktycznie w miejscu wylania. 

2. Zanim wylejesz drip na tort możesz wykonać krótki test, np. na odwróconej dnem do góry szklance. Wylej czekoladę na krawędź dna szklanki i zobacz jak spływa. Jeśli jesteś zadowolona z efektu, śmiało kontynuuj wylewanie na torcie.

3. Drip zawsze wylewamy na mocno schłodzony tort, od razy po wyjęciu go z lodówki.

4. Wylewając drip kontroluj jego ilość - jeśli chcesz uzyskać krótsze sople, wystarczy niewielka ilość wylanej czekolady. Jeśli sople mają spływać niemal do dolnej krawędzi ciasta - wylej w jednym miejscu nieco więcej ganache.

5. Zbyt mała ilość śmietanki spowoduje, że czekolada po schłodzeniu może mieć lekko popękaną strukturę. 

6. Jeśli zauważysz, że ganache jest zbyt gęsty i nie chce spływać po bokach tortu, dodaj 1-2 łyżki śmietanki i lekko podgrzej. 


Jak zrobić kolorowy drip?

Kolorowy drip przygotujesz barwiąc białą czekoladę na wybrany kolor. Ważne, aby użyć barwnika przeznaczonego do czekolady - użycie "zwykłych barwników" może skutkować tym, że czekolada nie zabarwi się jednolicie i będzie pełna kropeczek z pigmentem.

Barwnik możesz dodać do ciepłej śmietanki lub już po dodaniu czekolady - dokładnie wymieszaj całość, zaczynając od naprawdę śladowej ilości barwnika (możesz go dozować np. wykałaczką). 

Jeśli chcesz uzyskać biały drip, potrzebny będzie wybielacz lub biał barwnik. Pozwoli on pozbyć się żółtego odcienia białej czekolady. Podbicie bieli w dripie przydaje się także, jeśli chcesz uzyskać "czyste", pastelowe kolory.

Czarny drip najlepiej przygotować z ciemnej czekolady - dodanie już minimalnej ilości czarnego barwnika lub czarnego kakao pozwoli na uzyskanie głębokiego koloru.


Jak zrobić złoty drip?

Marzą Ci się złote sople, spływające po bokach tortu? Może masz w planach stylizację w stylu boho? Złoty drip świetnie komponuje się zarówno z tortem przystrojonym kwiatami, jak i apetyczną dekoracją ze słodyczy. 

Jak zrobić złoty drip? Najlepiej go pomalować! Przygotuj ganache z wybranej czekolady, wylej drip na krawędzie tortu i odstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

W kubeczku lub niewielkiej miseczce wymieszaj łyżeczkę złotego barwnika w proszku z kilkoma kroplami spirytusu i dokładnie wymieszaj, do uzyskania złotego płynu. Cienkim pędzelkiem pomaluj czekoladowe sople - im cienszy pędzelek użyjesz, tym łatwiej i precyzyjniej uzyskasz złotą dekorację.


Drip z białej czekolady - przepis

1. Czekoladę w kaletkach umieść w miseczce (zwykłą czekoladę posiekaj na drobne kawałki).

2. W rondelku podgrzej śmietankę. Gorącą śmietanką zalej czekoladę.

3. Odstaw na minutę, dokładnie wymieszaj. Możesz dodać barwnik spożywczy dla uzyskania wybranego koloru.


Drip z ciemnej czekolady - przepis

1. Czekoladę w kaletkach umieść w miseczce (zwykłą czekoladę posiekaj na drobne kawałki).

2. W rondelku podgrzej śmietankę. Gorącą śmietanką zalej czekoladę.

3. Odstaw na minutę, dokładnie wymieszaj. Możesz dodać barwnik spożywczy dla uzyskania czarnego koloru.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-idealny-drip-na-torcie

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej