Ciasto na Halloween - Straszna dynia
W sztuce przygotowywania deserów wspaniałe jest to, że w zależności od okazji mogą one przybierać zupełnie różne postaci. Klasyczne ciasto czekoladowe z kremem maślanym dzięki wykorzystaniu kilku akcesoriów cukierniczych potrafi przeobrazić się w zaczarowaną niespodziankę - nie tylko dla najmłodszych wielbicieli słodkości. 🎃 Forma do pieczenia od Wilton w kształcie dyni wprowadzi Cię w halloweenowy klimat, przez całą jesień przeistaczając Twoje wypieki w dyniowe wspaniałości.
Chcesz, aby ciasto czekoladowe było jeszcze bardziej magiczne? Nic prostszego! Wykorzystując barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym, który łączysz z kremem maślanym, uzyskujesz masę kolorem do złudzenia przypominającą halloweenową dynię. 🎃
Poznaj mój przepis na ciasto na Halloween - Straszna Dynia!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
-
Krok 1
Foremkę do ciasta w kształcie dyni wysmaruj dokładnie miękkim masłem i oprósz kakao.
-
Krok 2
Masło z czekoladą przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia.
-
Krok 3
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
-
Krok 4
Jajka ubij z cukrem na biały puch, dodaj wodę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem.
-
Krok 5
Na końcu przesyp suche składniki i zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.
-
Krok 6
Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 45 minut.
-
Krok 7
Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i po 10 minutach delikatnie wysuń z formy.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Forma aluminiowa do pieczenia w kształcie halloweenowej dyni sprawi, że tegoroczne święto duchów będzie jeszcze straszniejsze! Aluminium wysokiej jakości równomiernie rozprowadza ciepło, a specjalna nieprzywierająca powłoka ułatwia wyjęcie ciasta z formy po upieczeniu. Gotowe ciasto możesz dowolnie udekorować, nadając mu piekielny, halloweenowy charakter!
Nietoperze z masy cukrowej (lukru plastycznego):
-
Krok 8
Gotową czarną masę cukrową rozwałkuj wałkiem do masy cukrowej. Przy pomocy foremek wytnij kształt nietoperza. Ozdoby układaj na okrągłym naczyniu i odstaw do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Krem maślany do halloween'owego ciasta Straszna dynia:
-
Krok 9
Masło utrzyj na jasny, puszysty krem. Pod koniec ucierania cienką strużką wlej mleko skondensowane.
-
Krok 10
Na koniec dodaj barwnik pomarańczowy i wymieszaj. Możesz także wymieszać żółty barwnik z czerwonym, żeby uzyskać kolor pomarańczowy, a następnie dodać go do kremu.
-
Krok 11
Krem rozsmaruj na cieście w dwóch turach. Najpierw nałóż pierwszą warstwę, przykrywając całe ciasto, i odstaw je do lodówki do schłodzenia kremu. Następnie za pomocą małej szpatułki nałóż drugą warstwę kremu, odwzorowując kształt dyni.
Udekoruj czarnymi nietoperzami i posypką z duszkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-na-halloween-straszna-dynia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze