1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto na Halloween - Straszna dynia

Ciasto na Halloween - Straszna dynia

ciasto na halloween straszna dynia, ciasto czekoladowe w kształcie dyni pokolorowane pomarańczowym barwnikiem spożywczym - wszystkiego słodkiego
ciasto na halloween straszna dynia, ciasto czekoladowe w kształcie dyni pokolorowane pomarańczowym barwnikiem spożywczym - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

W sztuce przygotowywania deserów wspaniałe jest to, że w zależności od okazji mogą one przybierać zupełnie różne postaci. Klasyczne ciasto czekoladowe z kremem maślanym dzięki wykorzystaniu kilku akcesoriów cukierniczych potrafi przeobrazić się w zaczarowaną niespodziankę - nie tylko dla najmłodszych wielbicieli słodkości. 🎃 Forma do pieczenia od Wilton w kształcie dyni wprowadzi Cię w halloweenowy klimat, przez całą jesień przeistaczając Twoje wypieki w dyniowe wspaniałości.

Chcesz, aby ciasto czekoladowe było jeszcze bardziej magiczne? Nic prostszego! Wykorzystując barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym, który łączysz z kremem maślanym, uzyskujesz masę kolorem do złudzenia przypominającą halloweenową dynię. 🎃

Poznaj mój przepis na ciasto na Halloween - Straszna Dynia! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  • Krok 1

    Foremkę do ciasta w kształcie dyni wysmaruj dokładnie miękkim masłem i oprósz kakao.

    forma do pieczenia dynia halloween Wilton wysmarowana masłem i oprószona kakao
  • Krok 2

    Masło z czekoladą przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia.

    w rondelku na płycie kuchenki rozpuszczona z masłem czekolada
  • Krok 3

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.

    w miseczce przesiana mąka z proszkiem do pieczenia i kakao, obok opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 4

    Jajka ubij z cukrem na biały puch, dodaj wodę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem.

    w misie robota kuchennego bosch jajka ubite z cukrem na biały puch, obok w rondelku rozpuszczona z masłem czekolada oraz w miseczce mąka przesiana z proszkiem do pieczenia i kakao
  • Krok 5

    Na końcu przesyp suche składniki i zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

    w robocie kuchennym bosch masa na ciasto czekoladowe przed wymieszaniem z suchymi składnikami stojącymi obok w miseczce
  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 45 minut.

    czekoladowe ciasto na halloween przelane do formy w kształcie dyni przed pieczeniem
  • Krok 7

    Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i po 10 minutach delikatnie wysuń z formy.

    upieczone czekoladowe ciasto na halloween w kształcie strasznej dyni wyjęte z formy i studzące się na kratce
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Forma aluminiowa do pieczenia w kształcie halloweenowej dyni sprawi, że tegoroczne święto duchów będzie jeszcze straszniejsze! Aluminium wysokiej jakości równomiernie rozprowadza ciepło, a specjalna nieprzywierająca powłoka ułatwia wyjęcie ciasta z formy po upieczeniu. Gotowe ciasto możesz dowolnie udekorować, nadając mu piekielny, halloweenowy charakter!

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Nietoperze z masy cukrowej (lukru plastycznego):

  • Krok 8

    Gotową czarną masę cukrową rozwałkuj wałkiem do masy cukrowej. Przy pomocy foremek wytnij kształt nietoperza. Ozdoby układaj na okrągłym naczyniu i odstaw do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

    wycięte z masy cukrowej czarne nietoperze, obok wałek do masy cukrowej

Krem maślany do halloween'owego ciasta Straszna dynia:

  • Krok 9

    Masło utrzyj na jasny, puszysty krem. Pod koniec ucierania cienką strużką wlej mleko skondensowane. 

    w misie robota kuchennego bosch ucieranie masła na krem maślany, obok barwniki spożywcze Wilton żółty i czerwony
  • Krok 10

    Na koniec dodaj barwnik pomarańczowy i wymieszaj. Możesz także wymieszać żółty barwnik z czerwonym, żeby uzyskać kolor pomarańczowy, a następnie dodać go do kremu.

    w miseczce krem maślany zabarwiony na pomarańczowo za pomocą barwników spożywczych Wilton
  • Krok 11

    Krem rozsmaruj na cieście w dwóch turach. Najpierw nałóż pierwszą warstwę, przykrywając całe ciasto, i odstaw je do lodówki do schłodzenia kremu. Następnie za pomocą małej szpatułki nałóż drugą warstwę kremu, odwzorowując kształt dyni. 

    Udekoruj czarnymi nietoperzami i posypką z duszkami.

    udekorowane pomarańczowym kremem maślanym, czarnymi nietoperzami z masy cukrowej oraz posypką duszki ciasto straszna dynia na halloween
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-na-halloween-straszna-dynia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej