Kopiec kreta z truskawkami
Kopiec kreta w wersji letniej, czyli z TRUSKAWKAMI 🍓🍓🍓 Tego kultowego ciasta nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Klasycznie wyłożony bananami, które w czerwcu warto zastąpić na rzecz wszędobylskiej czerwonej truskawki 😉
Puszysty, czekolady biszkopt, śmietankowy krem z kawałkami czekolady i mnóstwo świeżych owoców. Proste połączenia są najlepsze, chyba się zgodzicie? 😍 Przygotuj kopiec kreta z truskawkami i ciesz się smakiem lata🏖️
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe
-
Krok 1
Jajka z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę.
-
Krok 2
W tym czasie rozpuść masło z wodą i czekoladą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Do ubijanych jajek przelej masę czekoladową, wymieszaj suche składniki.
-
Krok 4
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj krótko.
-
Krok 5
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C.
-
Krok 7
Piecz okolo 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Nożem natnij ciasto, tworząc centymetrowy, nienaruszony brzeg. Łyżką wydrąż ciasto i przełóż do miski.
Krem śmietanowy
-
Krok 9
Galaretkę rozpuść i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 10
Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszysty krem, dodając pod koniec ubijania przestudzoną galaretkę.
-
Krok 11
Do kremu dodoaj posypkę czekoladową.
-
Krok 12
Kilka łyżek kremu rozsmaruj na spodzie ciasta. Poukładaj truskawki.
-
Krok 13
Pozostałą część kremu przełóż na ciasto tworząc kopczyk.
-
Krok 14
Posyp resztą ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/kopiec-kreta-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze