1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Kopiec kreta z truskawkami

Kopiec kreta z truskawkami

kopiec kreta z truskawkami wszystkiego słodkiego
kopiec kreta z truskawkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kopiec kreta w wersji letniej, czyli z TRUSKAWKAMI 🍓🍓🍓 Tego kultowego ciasta nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Klasycznie wyłożony bananami, które w czerwcu warto zastąpić na rzecz wszędobylskiej czerwonej truskawki 😉 

Puszysty, czekolady biszkopt, śmietankowy krem z kawałkami czekolady i mnóstwo świeżych owoców. Proste połączenia są najlepsze, chyba się zgodzicie? 😍 Przygotuj kopiec kreta z truskawkami i ciesz się smakiem lata🏖️

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe

  • Krok 1

    Jajka z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę.

    w misie miksera bosch ubijane jaja z cukrem
  • Krok 2

    W tym czasie rozpuść masło z wodą i czekoladą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

     

    na małej płycie indukcyjnej rozpuszczana czekolada z masłem
  • Krok 3

    Do ubijanych jajek przelej masę czekoladową, wymieszaj suche składniki.

    w robocie kuchennym bosch przygotowywane ciasto czekoladowe do kopca kreta z truskawkami
  • Krok 4

    Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj krótko.

    surowe ciasto czekoladowe w misce
  • Krok 5

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    w robocie kuchennym bosch czekoladowe ciasto obok tortownica
  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C.

    w tortownicy nieupieczone czekoladowe ciasto
  • Krok 7

    Piecz okolo 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

     
    upieczone ciasto czekoladowe w tortownicy na kratce do studzenia
  • Krok 8

    Nożem natnij ciasto, tworząc centymetrowy, nienaruszony brzeg. Łyżką wydrąż ciasto i przełóż do miski.

    wycięte czekoladowe ciasto do domowego kopca kreta

Krem śmietanowy

  • Krok 9

    Galaretkę rozpuść i odstaw do przestudzenia.

    w szklanym naczyniu rozpuszczona galaretka krystaliczna Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszysty krem, dodając pod koniec ubijania przestudzoną galaretkę.

    w robocie kuchennym ubijana śmietanka obok cukier z wanilią
  • Krok 11

    Do kremu dodoaj posypkę czekoladową.

    posypka czekoladowa dodawana do kremu kopca kreta
  • Krok 12

    Kilka łyżek kremu rozsmaruj na spodzie ciasta. Poukładaj truskawki. 

  • Krok 13

    Pozostałą część kremu przełóż na ciasto tworząc kopczyk.

  • Krok 14

    Posyp resztą ciasta. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/kopiec-kreta-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej