1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie na paterze i na talerzyku, torcik na kakaowym biszkopcie z kremem czekoladowym, masą śmietanową i rodzynkami w rumie, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie na paterze i na talerzyku, torcik na kakaowym biszkopcie z kremem czekoladowym, masą śmietanową i rodzynkami w rumie, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie 🎂 to aromatyczny ciemny biszkopt z kremem czekoladowym. Wyraźnie czuć w nim rum, który wspaniale podkreśla smak czekolady. Alkohol, rodzynki i czekolada pasują do siebie idealnie. Taki piękny tort możesz upiec i przygotować nie tylko z okazji urodzin. Każda chwila jest wyjątkowa i warta nowych doznań smakowych. Zapraszam Cię po przepis.❤️ 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Rodzynki w alkoholu:

  • Krok 1

    Rodzynki podgrzewaj z rumem przez około 2 minuty. Odstaw na czas przygotowywania biszkoptu.

Biszkopt kakaowy:

  • Krok 2

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. W czasie ubijania stopniowo dodawaj cukier, aż do powstania sztywnej i lśniącej piany. Następnie delikatnie miksując, dodawaj żółtka (jedno po drugim).

  • Krok 4

    Przesiej przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.

  • Krok 5

    Delikatnie miksując, dodawaj suche składniki do masy jajecznej (aż do uzyskania jednolitej konsystencji).

  • Krok 6

    Masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Po około 10 minutach blachę z ciastem obróć do góry nogami i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia. 

  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Może się przydać
  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.

Krem czekoladowy:

  • Krok 8

    Śmietankę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach aż do połączenia się składników. 

  • Krok 9

    Stopniowo dodawaj krem czekoladowy. Miksuj do połączenia się składników. 

  • Krok 10

    Na koniec delikatnie wmieszaj odsączone z rumu rodzynki.

Masa śmietanowa:

  • Krok 11

    Śmietankę i szczyptę soli umieść w misie miksera, krótko ubij. 

  • Krok 12

    Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj do śmietanki i miksuj na wysokich obrotach. Następnie dodaj jedną łyżkę kakao i zmiksuj krótko na jednolitą masę. 

  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

    Śmietan-fix Dr. Oetker
  • Krok 13

    Masę śmietanową przełóż do woreczka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.

Przełożenie czekoladowego torcika z rodzynkami w rumie:

  • Krok 14

    Kawę i rum wymieszaj w misce. Używając silikonowego pędzelka nasącz nim blaty kakaowego biszkoptu.

  • Krok 15

    Wyłóż krem czekoladowy na pierwszy blat ciasta i przykryj go drugim blatem.

  • Krok 16

    Wierzch torcika udekoruj kakaową masą śmietanową i oprósz drugą łyżką kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/przepis-na-czekoladowy-torcik-z-rodzynkami-w-rumie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej