Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie
Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie 🎂 to aromatyczny ciemny biszkopt z kremem czekoladowym. Wyraźnie czuć w nim rum, który wspaniale podkreśla smak czekolady. Alkohol, rodzynki i czekolada pasują do siebie idealnie. Taki piękny tort możesz upiec i przygotować nie tylko z okazji urodzin. Każda chwila jest wyjątkowa i warta nowych doznań smakowych. Zapraszam Cię po przepis.❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Rodzynki w alkoholu:
-
Krok 1
Rodzynki podgrzewaj z rumem przez około 2 minuty. Odstaw na czas przygotowywania biszkoptu.
Biszkopt kakaowy:
-
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. W czasie ubijania stopniowo dodawaj cukier, aż do powstania sztywnej i lśniącej piany. Następnie delikatnie miksując, dodawaj żółtka (jedno po drugim).
-
Krok 4
Przesiej przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
-
Krok 5
Delikatnie miksując, dodawaj suche składniki do masy jajecznej (aż do uzyskania jednolitej konsystencji).
-
Krok 6
Masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Po około 10 minutach blachę z ciastem obróć do góry nogami i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
-
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.
Krem czekoladowy:
-
Krok 8
Śmietankę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach aż do połączenia się składników.
-
Krok 9
Stopniowo dodawaj krem czekoladowy. Miksuj do połączenia się składników.
-
Krok 10
Na koniec delikatnie wmieszaj odsączone z rumu rodzynki.
Masa śmietanowa:
-
Krok 11
Śmietankę i szczyptę soli umieść w misie miksera, krótko ubij.
-
Krok 12
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj do śmietanki i miksuj na wysokich obrotach. Następnie dodaj jedną łyżkę kakao i zmiksuj krótko na jednolitą masę.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 13
Masę śmietanową przełóż do woreczka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.
Przełożenie czekoladowego torcika z rodzynkami w rumie:
-
Krok 14
Kawę i rum wymieszaj w misce. Używając silikonowego pędzelka nasącz nim blaty kakaowego biszkoptu.
-
Krok 15
Wyłóż krem czekoladowy na pierwszy blat ciasta i przykryj go drugim blatem.
-
Krok 16
Wierzch torcika udekoruj kakaową masą śmietanową i oprósz drugą łyżką kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/przepis-na-czekoladowy-torcik-z-rodzynkami-w-rumie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze