Czekoladowy torcik bezglutenowy
Wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa ani spędzać w kuchni całego dnia aby samodzielnie upiec tort! Do przygotowania blatów czekoladowego torciku nie potrzebujesz mąki, zaś sam deser zaskoczy Cię fantastycznym połączeniem czekoladowej słodyczy i kwaskowatych pestek granatu. Nie czujesz się mocny w zdobieniu tortów? Spokojnie! 😊 Czekoladowy torcik jest perfekcyjnie nieperfekcyjny, a doskonały smak broni się sam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie czekoladowych blatów:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170˚C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Żółtka utrzyj z połową porcji cukru (90g) i łyżeczką cukru z wanilią na jasną, puszystą masę a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
-
Krok 4
Białka ubij z drugą połową porcji cukru na sztywną pianę.
-
Krok 5
Pianę z białek dodaj w dwóch partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na początku masa będzie dość gęsta, ale dodana piana ją rozluźni. Na koniec wsyp budyń czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Gotowe ciasto czekoladowe rozłóż równomiernie w formach. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 min.
-
Krok 7
Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Przygotowanie kremu czekoladowego:
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach miksera. W połowie ubijania dodaj kakao, zmiksuj, a następnie dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i cukrem z wanilią.
-
Krok 9
Jeden blat czekoladowy ułóż na paterze lub płaskim talerzu, wyłóż większość czekoladowego kremu, posyp ziarenkami granatu, dociśnij je i przykryj drugim blatem.
-
Krok 10
Z pozostałego kremu udekoruj dowolnie wierzch tortu. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp kakao i ziarenkami granatu.
Porada:
⭐ Prostą dekorację tortu wykonasz za pomocą dwóch łyżeczek. Nabierz krem na jedną znich i zbierz go z pierwszej łyżeczki drugą i ponownie zbierz pierwszą łyżeczką aby uformować łezkę.
⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska, ale może zawierać ilości śladowe np. nabiału. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT - w wersji ciemnej 🛒 i mlecznej 🛒. Dodatkowo są one również bez ilości śladowych glutenu, laktozy, soi i alergenów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/czekoladowy-torcik-bezglutenowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 4
Komentarze