Brownie z malinami
Brownie, choć przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, na dobre zadomowiło się w Polsce, znajdując rzesze fanów wśród wielbicieli czekolady. Idealne brownie charakteryzuje miękki, lekko ciągnący się środek oraz chrupiąca skórka. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, zaś sekret udanego wypieku tkwi w odpowiedniej proporcji składników. Połączenie brownie i malin będzie świetnym pomysłem na owocowe podkreślenie czekoladowej słodyczy.
Mój przepis na brownie z malinami w tej proporcji najlepiej upiec w kwadratowej formie do ciasta. Koniecznie wypróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na brownie:
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 21 x 21 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Czekoladę z masłem rozpuść w garnku na małej mocy palnika, miszając od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 4
Wymieszaj z kakao.
-
Krok 5
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 6
Do masy przelej rozpuszczoną czekoladę z masłem i pozostałe suche składnki.
Piekarnik rozgrzej do 180° C.
-
Krok 7
Przełóż do foremki, na wierzchu ułóż maliny.
-
Krok 8
Piecz w 180° C przez 25 minut.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Krem śmietankowy do brownie:
-
Krok 9
Serki wymieszaj krótko z cukrem pudrem.
-
Krok 10
Wystudzone ciasto serwuj z łyżką kremu śmietankowego na lub obok ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/brownie-i-blondie/brownie-z-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze