Bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i serem feta
Drożdżowe bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i sera typu feta sprawią, że cieplejszy klimat zagości w Twoim domu. Te wytrawne bułki są bardzo proste do przygotowania. Co więcej, wspaniale urozmaicają śniadania i kolacje!
⭐ W tym przepisie będziesz korzystać z drożdży suszonych instant - zobacz, co warto o nich wiedzieć.⭐
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na bułeczki śródziemnomorskie:
-
Krok 1
W dużej misce mąkę wymieszaj z drożdżami, solą, cukrem, ciepłą wodą i oliwą.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Ciasto zagnieć do uzyskania elastycznej konsystencji. Następnie podziel je na 4 części i z każdej części uformuj 4 kulki. Następnie bułki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
-
Krok 3
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj delikatnie każdą kulkę tak, aby tworzyła okrągły placek o grubości około 1 cm. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Farsz do bułeczek z oliwkami i serem feta:
-
Krok 4
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Ser pokrój w drobną kostkę, a oliwki na plasterki. Świeże zioła drobno posiekaj.
-
Krok 5
Palcami zrób wgłębienie na środku każdego placka i nałóż czosnek z oliwą, po czym odstaw do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut.
-
Krok 6
Następnie na wierzch bułeczek nałóż fetę, oliwki i zioła.
-
Krok 7
Boki bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 10–15 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-srodziemnomorskie-z-oliwkami-i-serem-feta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze