1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Drożdże suszone instant - wszystko co musisz o nich wiedzieć!

Drożdże suszone instant - wszystko co musisz o nich wiedzieć!

Drożdże suszone instant

„Rosnąć jak na drożdżach" – to powiedzenie z pewnością zna każdy, ale nie wszyscy wiedzą, że drożdże drożdżom nierówne. Dlatego przed zakupem konkretnych drożdży warto sprawdzić, jakie są ich właściwości. Na rynku najczęściej spotykane są Drożdże świeże w kostce i Drożdże suszone instant w torebce. Obydwa rodzaje są zupełnie naturalne, mają podobne właściwości spulchniające, lecz jeśli chodzi o wygodę użytkowania i przechowywania, to właśnie drożdże suszone instant wydają się być idealne. Zwalniają z obowiązku planowania zakupu drożdży, gdyż wystarczy raz na jakiś czas zaopatrzyć się w kilka torebek, by potem w zależności od czasu i nastroju, spontanicznie wypiekać drożdżowe pyszności.


W tym artykule przeczytasz:

1. Jaka jest różnica pomiędzy drożdżami świeżymi, a suszonymi instant?

2. Drożdże świeże i suszone instant – Przelicznik  

3. Skąd wzięła się nazwa instant? Czy każde drożdże suszone to drożdże instant? 

4. O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu drożdżowego ciasta?

5. Czy weganie mogą jeść drożdże? 

6. Przepisy z drożdżami suszonymi instant (drożdżowe wypieki na słono i na słodko) 

7. Gdzie kupić drożdże suszone (suche) instant? 


1. Jaka jest różnica między drożdżami świeżymi, a suszonymi instant?

Zasadnicza różnica między drożdżami świeżymi, a suszonymi jest taka, że w przeciwieństwie do drożdży świeżych, drożdże suszone nie wymagają przygotowywania rozczynu, są gotowe do użycia prosto z opakowania, co jest dużym ułatwieniem. Innymi słowy, jeżeli chcesz zaimponować gościom i spontanicznie upiec drożdżowy warkocz, a masz tylko suszone drożdże to możesz je z całą pewnością wykorzystać! Postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeżeli chcesz użyć drożdży świeżych, konieczne jest przygotowanie rozczynu z mąki, cukru i najczęściej mleka.

Zarówno drożdże suszone instant jak i drożdże świeże stosuje się do wszystkich rodzajów ciast, zarówno tych serwowanych na słodko (chałek, bułeczek, rogalików, drożdżówek) jak i na słono (pizzy, ciabatty, chleba, precli) i oraz wielu innych. 

  • Drożdże suszone (instant)

    ✔️ Długi termin przydatności (kilka miesięcy),

    ✔️ nie muszą być przechowywane w lodówce,

    ✔️ nie wymagają przygotowania rozczynu 

    ✔️ do wszystkich rodzajów ciast (z wyjątkiem ciast ciężkich, z dużą ilością bakalii - w tym przypadku stosując drożdże instant należy przygotować rozczyn) 

    Drożdże suszone instant z innymi składnikami w miscee
  • Drożdże świeże

    ✔️ Krótki termin przydatności,

    ✔️ muszą być przechowywane w lodówce,

    ✔️ wymagają przygotowania rozczynu,

    ✔️ do wszystkich rodzajów ciast.

    Drożdże świeże pokruszone w misce

2. Drożdże świeże i suszone instant – Przelicznik

Jak przeliczać drożdże suszonych instant na świeże i odwrotnie? Przelicznik jest bardzo prosty.

7g drożdży suszonych instant = 25 g drożdży świeżych

Znając ten przelicznik drożdże suszone instant można z łatwością używać do dowolnych przepisów na ciasta drożdżowe na bazie drożdży świeżych i odwrotnie.

 


3. Skąd wzięła się nazwa instant? Czy każde drożdże suszone to drożdże instant?

Drożdże suszone instant są zdecydowanie wygodniejsze do wykorzystania z domowych wypiekach. Są to drożdże szybko działające, gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania i nie wymagają przygotowywania rozczynu. Dlaczego tak jest? Dzieje się tak dlatego, że drożdże instant są poddawane delikatniejszemu procesowi suszenia i dzięki temu każda wysuszona w nich cząstka jest żywa. Pozwala to na mieszanie ich bezpośrednio z mokrymi i suchymi składnikami wypieku. Stąd też wzięła się ich nazwa „INSTANT”.

Nie każde drożdże suszone to drożdże instant. Drożdże suszone należy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody lub mleka i poczekać aż zaczną „pracować”. Dopiero wtedy można je dodać do reszty składników. W przeciwnym razie pozostaną „uśpione”.

 


4. O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu drożdżowego ciasta?

Ciasto drożdżowe jest jedną z tych rzeczy w życiu, które albo pięknie nam urośnie i równie pięknie się upiecze albo nici z pysznego i wyrośniętego smakołyku, a takiego scenariusza możemy uniknąć! Pieczenia ciast drożdżowych wymaga trochę praktyki, jednak dzięki prostym wskazówkom każdy może je szybko i bez problemów upiec. Wszystko czego potrzebujesz to szczodra dawka pewności siebie i oczywiście drożdże 😉 

✔️ Ciasto drożdżowe najlepiej pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu tam czuje się najbardziej szczęśliwe.

✔️ Temperatura w tym miejscu nie może przekraczać 40°C. Dlatego dobrym wyborem będzie np.: bliskość grzejnika albo kuchenki na której coś się gotuje. Ciepły piekarnik może być również prostym rozwiązaniem.

Więcej o tym, dlaczego drożdże potrzebują cukru, jak długo powinno wyrastać ciasto przeczytasz w naszej poradzie jak przygotować idealne ciasto drożdżowe


5. Czy weganie mogą jeść drożdże?

Tak, jak najbardziej. Drożdże są grzybami, nie są produktami odzwierzęcymi więc weganie spokojnie mogą ich używać w swoich wypiekach.

Zobacz przepis na wegański makowiec i wegańską drożdżówkę.


6. Przepisy z drożdżami suszonymi instant

Dość teorii! Najwyższy czas, żeby rozpocząć pieczenie! Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie wiele przepisów z wykorzystaniem drożdży instant. Znajdziesz wśród nich zarówno przepisy na chleby jak i na wypieki na słodko.


Drożdżowe wypieki na słono

Poniżej znajdziesz kilka przepisów na słone wypieki przygotowane z drożdżami suszonymi instant.


Drożdżowe wypieki na słodko:

Ciasta, chlebki i inne drożdżowe wypieki z drożdżami instant. Daj się zainspirować!


7. Gdzie kupić drożdże suszone (suche) instant

Drożdże suszone instant Dr. Oetkera (w opakowaniach 7g i 14 g) możesz kupić w większości sklepów stacjonarnych. Znajdziesz je również w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego. 

🛒 Zajrzyj do e-sklepu po  drożdże suszone instant Dr. Oetkera 7g. 

🛒 Zobacz do e-sklepu po drożdże suszone instant Dr. Oetkera 14g (na 1 kg mąki). 


Komentarze


  1. ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

    Przepis na drożdżówkę z serem, które wyrasta na zimno - w lodówce. Bez zagniatania. Drożdżówka na świeżych drożdżach, ale w wersji dla początkujących! ✮

  2. wegańska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką na niebieskim talerzyku w kwiaty - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni

    Wegańska drożdżówka z rabarbarem

  3. Wszystkiego Słodkiego - Chałka drożdżowa zaplatana z 9 pasm w wielkanocnej aranżacji
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Chałka drożdżowa (zaplatana z 9 warkoczy)

  4. drożdżowe racuchy z jabłkami na białym talerzyku posypane cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek

  5. Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem w szklanej formie i na talerzu
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:10
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem

  6. Drożdżowe parowańce ze śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżowe parowańce ze śliwkami

  7. racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Racuchy drożdżowe z jabłkami

  8. drozdzowe paluchy z serkiem ziołowym owiniete papierem w szklance
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżowe paluchy z serkiem ziołowym

  9. ciasto drożdżowe z dynią posypane kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

  10. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Placek drożdżowy z malinami i chałwą

  11. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    22
    Poziom trudności:
    Średni

    Pączki piwne

  12. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni

    Warkocz drożdżowy

  13. racuchy drożdżowe z cukrem pudrem i dżemem truskawkowym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni

    Racuchy drożdżowe

  14. proste bułeczki drożdżowe posypane sezamem i makiem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Proste bułeczki drożdżowe

  15. drożdżówka z karmelizowaną gruszką, miodem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami

  16. chleb z papryką i parmezanem podany z oliwą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni

    Chleb paprykowy z parmezanem

  17. okrągłe drożdżówki z budyniem i konfiturą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżóweczki z budyniem i konfiturą

  18. faworki drożdżowe z cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni

    Faworki drożdżowe

  19. drożdżowe ślimaczki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżowe ślimaczki

  20. drożdżowe kieszonki z czekoladą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    22
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżowe kieszonki z czekoladą

  21. chleb wieloziarnisty
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Chleb wieloziarnisty

  22. chałka drożdżowa z cynamonem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny

    Chałka drożdżowa z cynamonem

  23. gofry na drożdżach
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Gofry na drożdżach

  24. duża rodzinna drożdżówka
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    26
    Poziom trudności:
    Średni

    Duża rodzinna drożdżówka z rabarbarem

  25. babeczki drożdżowe z truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Babeczki drożdżowe z truskawkami

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej