Placek drożdżowy z malinami i chałwą
Sezon na maliny trwa dość krótko, dlatego zawsze chcę wykorzystać go w pełni. Na ostatnim spotkaniu z rodziną, przygotowałam klasyczny placek drożdżowy, ale w nieco odmienionej wersji - czyli placek drożdżowy z malinami i chałwą. Dodatek chałwy waniliowej do ciasta sprawił, że zyskało ono wyjątkowy smak. Rodzina była mile i słodko zaskoczona 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie placka drożdżowego z malinami i chałwą:
-
Krok 1
Masło roztop i odstaw do ostudzenia. Mleko lekko podgrzej, wlej do miski, wsyp drożdże i mieszaj łyżką, aż całkowicie się rozpuszczą.
-
Drożdże suszone instant
Drożdże suszone instant Dr. Oetkera warto mieć w zapasie w każdej kuchni. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką. Łatwo i szybko przygotujesz wspaniałe, drożdżowe wypieki dla całej rodziny!
-
Krok 2
Do mieszanki dodaj żółtka oraz jajko i całość energicznie wymieszaj. Mąkę przesiej, dodaj cukier, wlej drożdże wraz z jajkami, wsyp drobno pokruszoną chałwę i wyrób ciasto ręką dolewając (pod koniec wyrabiania) roztopione schłodzone masło. Całość wyrabiaj do chwili, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.
-
Krok 3
Blachę o wymiarach 36 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zagnieć wyrośnięte ciasto, po czym przełóż na blachę równo je rozkładając i obsypując malinami.
Przygotowanie kruszonki:
-
Krok 4
Kruszonkę przygotuj łącząc ze sobą mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło.
-
Krok 5
Posyp nią wierzch ciasta. Blachę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia.
-
Krok 6
Następnie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 °C przez około 40 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/placek-drozdzowy-z-malinami-i-chalwa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze