Ciasto drożdżowe z truskawkami
Na dziś przygotowałam dla Ciebie klasyk - ciasto drożdżowe z truskawkami.🍓 Będzie idealnie pasować do popołudniowej herbaty lub kawy. Zdecydowanie smakuje najlepiej, kiedy podzielisz się nim z najbliższymi. 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie rozczynu:
-
Krok 1
Na początku przygotuj rozczyn: zasyp drożdże cukrem i zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 15 minut.
Przygotowanie ciasta drożdżowego z truskawkami:
-
Krok 2
W osobnym naczyniu umieść mąkę, cukier, sól, jajka, letnie mleko oraz gotowy rozczyn. Wszystko zagnieć razem i dokładnie wyrób ciasto.
-
Krok 3
Z powstałego ciasta uformuj kulę, posmaruj ją olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Kruszonka do ciasta:
-
Krok 4
W międzyczasie zagnieć składniki na kruszonkę, a truskawki pozbaw szypułek, umyj i osusz.
Przełożenie ciasta drożdżowego na formę:
-
Krok 5
Formę o wymiarach 35 cm x 23 cm wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto i, rozpychając całymi dłońmi, rozprowadź je na całej powierzchni. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 20 minut.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 6
Po tym czasie zacznij układać na cieście osuszone wcześniej owoce. Ważne jest, aby mocno je wcisnąć, ponieważ ciasto będzie bardzo sprężyste i wypchnie owoce do góry, jeśli włożymy je za słabo.
-
Krok 7
Wierzch posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze