1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Jabłka w cieście drożdżowym

Jabłka w cieście drożdżowym

jabłko nadziewane masą migdałową zapiekane w cieście drożdżowym posypanym cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pieczone, otulone drożdżowym ciastem jabłka będą idealną propozycją deseru dla tych, którzy kochają drożdżówki. :) Jednak tutaj proporcje nieco się odwrócą i to owoców, a nie ciasta, będzie więcej. Dodatkowo jabłka nadziewane są masą migdałową, a drożdżówki posypane cukrem i cynamonem. Idealny przepis na jesienny deser na ciepło. Polecam! 🍎🍏

Zobacz też nasz artykuł: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie jabłek w cieście drożdżowym:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj suche składniki: drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie wymieszaj. 

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    W rondelku rozpuść masło. Odstaw z ognia i dodaj do niego mleko, wymieszaj. 

  • Krok 3

    Ciepłe mleko z masłem połącz z żółtkami i dodaj do suchych składników. Wszystko dokładnie zagnieć i uformuj w kulkę. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Białko z cukrem ubij na sztywną pianę, następnie delikatnie wmieszaj zmielone orzechy i migdały. 

  • Krok 5

    Kiedy ciasto wyrośnie, piekarnik rozgrzej do 200°C. Umyte jabłka obierz ze skórki i usuń ze środka gniazda nasienne, nie przekrajając owoców na pół. Wydrążone jabłka wypełnij masą orzechowo-migdałową.

     

  • Krok 6

    Ciasto podziel na 8 porcji. Kulki ciasta rozwałkuj i owiń nim każde jabłko.

  • Krok 7

    Owoce zawinięte w ciasto układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj jabłka białkiem i posyp cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. 

     

  • Krok 8

    Piecz około 25 minut do zrumienienia się ciasta. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/jablka-w-ciescie-drozdzowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej