Drożdżówka z warkoczem i śliwkami
Drożdżówka z warkoczem i śliwkami - delikatna, puszysta, z kawałkami węgierek. Całość zdobi piękny warkocz z ciasta. Polecam gorąco ten sprawdzony przepis. Wypróbuj koniecznie! 💜
Sprawdź także nasze porady:
↪️ Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
↪️ Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie drożdżówki z warkoczem i śliwkami:
-
Krok 1
Mleko podgrzej, aby było ciepłe. Masło rozpuść.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy i dokladnie wymieszaj.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
-
Krok 3
Nastepnie dodaj jajka i mleko. Całość zagnieć, a pod koniec dodaj masło i dokładnie wyrabiaj. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką tak, aby go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
-
Krok 4
Foremkę keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 5
⅓ wyrośniętego ciasta odłóż na warkocz, a pozostałą część przełóż do formy. W ciasto powtykaj (dość mocno) kawałki śliwek.
-
Krok 6
Następnie mniejszy kawałek ciasta podziel na 3 równe części, zrób z nich wałki (około 35-40 cm), sklej je ze sobą na końcach i zapleć warkocz. Pamiętaj, aby zapleść warkocz dość luźno, by ciasto miało miejsce do wyrastania.
-
Krok 7
Gotowy warkocz ułóż na wierzchu w formie (warkocz na długość nie przykryje całej pierwszej warstwy ciasta zostanie ok. 1,5 cm z obu stron) i lekko rozepchnij go dłońmi na boki. Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 8
Po tym czasie wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i piecz około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Natalia poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowka-z-warkoczem-i-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze