Pączki klasyczne
Przepis na klasyczne pączki. Żadne pączki nie smakują tak dobrze, jak te samodzielnie przygotowane w domu.🍩 Wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Świeżutkie i pachnące! Możecie je nadziewać ulubioną konfiturą lub dżemem. Ja najbardziej lubię tradycyjne z konfiturą różaną i lukrem.😃 Jeżeli masz taką, bardzo polecam. Zatem do dzieła! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie klasycznych pączków:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj, dodaj drożdże, cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 2
Jajka rozbełtaj z ciepłym mlekiem i solą.
-
Krok 3
Na końcu dodaj spirytus i miękkie masło. Zagnieć ciasto do połączenia się składników, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieć.
-
Krok 5
Rozwałkuj na grubość około 1 cm i wycinaj przy pomocy ringu lub szklanki. Pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
-
Krok 6
Wyrośnięte pączki smaż w 170°C do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo - wówczas pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe. Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kiedy pączki nieco ostygną, każdy z nich nadziewaj konfiturą – możesz to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego i ostro zakończonej tylki przeznaczonej do nadziewania.
Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotuj lukier i polej nim pączki.
-
Może się przydać
Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-klasyczne |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze