Chałka drożdżowa z cynamonem
Przedstawiam Wam tradycyjny przepis na domową chałkę drożdżową z cynamonem. Prosta receptura, którą bez problemu może odtworzyć każdy! Swoją chałkę najczęściej podaję w towarzystwie domowych, słodkich przetworów, jednak samodzielnie smakuje równie wyśmienicie. Uwielbiam wracać do takich przepisów, ponieważ wywołują mnóstwo wspaniałych wspomnień z rodzinnego domu. 🏡 A czy Wy macie takie sentymentalne przepisy? 😃
Sprawdź naszą poradę i dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o drożdżach suszonych!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na chałkę drożdżową z cynamonem:
-
Krok 1
Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami, z cukrem z wanilią i szczyptą soli.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Do suchych składników dodaj cukier, żółtka oraz ciepłą wodę. Całość delikatnie mieszaj mikserem, z końcówką do ciasta drożdżowego. Stopniowo, cienkim strumieniem dolewaj do ciasta rozpuszczone masło i olej.
-
Krok 3
Dokładnie zagnieć ciasto, przykryj miskę ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasta krótko zagnieć je mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, a następnie podziel na 4 części (lub na 3, gdy chcesz upleść warkocz). Z każdej części ciasta utwórz wałeczek. Dwie pary wałków umieść naprzeciwko siebie, tak jak na zdjęciu.
-
Krok 4
Wałki zlep razem u góry, a następnie przełóż 4 warkocz na lewą stronę.
-
Krok 5
Następnie pierwszy warkocz przełóż pod drugim warkoczem.
-
Krok 6
Trzeci warkocz przełóż na lewą stronę, drugi warkocz przełóż pod czwartym i dalej formuj chałkę. Chałkę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę i nagrzej piekarnik do 180°C.
Kruszonka z cynamonem:
-
Krok 7
Mąkę pszenną, cukier i cynamon wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj szybko składniki do otrzymania kruszonki.
-
Krok 8
Kruszonkę odstaw do lodówki na czas wyrośnięcia chałki.
-
Krok 9
Wyrośniętą chałkę posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz przez ok. 25 minut. Upieczoną chałkę pozostaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, białka, glazury oraz natłuszczania formy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/chalka-drozdzowa-z-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze