1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Chałka drożdżowa z cynamonem

Chałka drożdżowa z cynamonem

chałka drożdżowa z cynamonem na desce z nożem, obok szklanka mleka - wszystkiego słodkiego
chałka drożdżowa z cynamonem na desce z nożem, obok szklanka mleka - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiam Wam tradycyjny przepis na domową chałkę drożdżową z cynamonem. Prosta receptura, którą bez problemu może odtworzyć każdy! Swoją chałkę najczęściej podaję w towarzystwie domowych, słodkich przetworów, jednak samodzielnie smakuje równie wyśmienicie. Uwielbiam wracać do takich przepisów, ponieważ wywołują mnóstwo wspaniałych wspomnień z rodzinnego domu. 🏡  A czy Wy macie takie sentymentalne przepisy? 😃

Sprawdź naszą poradę i dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o drożdżach suszonych!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na chałkę drożdżową z cynamonem:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami, z cukrem z wanilią i szczyptą soli.

    mąka w misce, opakowanie drożdży suszonych, opakowanie cukru z wanilią
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Do suchych składników dodaj cukier, żółtka oraz ciepłą wodę. Całość delikatnie mieszaj mikserem, z końcówką do ciasta drożdżowego. Stopniowo, cienkim strumieniem dolewaj do ciasta rozpuszczone masło i olej.

    mąka z cukrem i drożdżami w misce, żółtka, ciepła woda, rozpuszczone masło i olej w miseczkach
  • Krok 3

    Dokładnie zagnieć ciasto, przykryj miskę ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasta krótko zagnieć je mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, a następnie podziel na 4 części (lub na 3, gdy chcesz upleść warkocz). Z każdej części ciasta utwórz wałeczek. Dwie pary wałków umieść naprzeciwko siebie, tak jak na zdjęciu.

    wałki z ciasta drożdżowego na chałkę
  • Krok 4

    Wałki zlep razem u góry, a następnie przełóż 4 warkocz na lewą stronę.

    zaplatanie chałki
  • Krok 5

    Następnie pierwszy warkocz przełóż pod drugim warkoczem.

    zaplatanie chałki
  • Krok 6

    Trzeci warkocz przełóż na lewą stronę, drugi warkocz przełóż pod czwartym i dalej formuj chałkę. Chałkę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę i nagrzej piekarnik do 180°C.

Kruszonka z cynamonem:

  • Krok 7

    Mąkę pszenną, cukier i cynamon wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj szybko składniki do otrzymania kruszonki.

    mąka, masło, cukier w miseczkach, opakowanie cynamonu mielonego
  • Krok 8

    Kruszonkę odstaw do lodówki na czas wyrośnięcia chałki.

    kruszonka cynamonowa w misce
  • Krok 9

    Wyrośniętą chałkę posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz przez ok. 25 minut. Upieczoną chałkę pozostaw do wystudzenia.

    wyrośnięta chałka posmarowana białkiem i posypana kruszonką cynamonową
  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, białka, glazury oraz natłuszczania formy.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/chalka-drozdzowa-z-cynamonem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej