Choinka z ciasta drożdżowego
Czy wiesz, że z ciasta drożdżowego można wyczarować cuda?🤩 Ciasto z tego przepisu wychodzi elastyczne i świetnie się z nim pracuje, a po upieczeniu jest delikatne i puszyste, z lekko zarumienioną skórką.
Choinka z ciasta drożdżowego 🎄to nie tylko słodki, świąteczny przysmak, ale też piękna dekoracja bożonarodzeniowego stołu. Z dodatkiem czekolady🍫 i powideł śliwkowych smakuje wybornie!
Zobacz, jak krok po kroku przygotować choinkę z ciasta drożdżowego!⭐
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem z wanilią i suchymi składnikami. Jajko z żółtkiem wymieszaj w ciepłym mleku.
-
Krok 2
Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
-
Krok 3
Ciasto przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, półtorej. Do podwojenia obiętości.
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i podziel na dwie części, nadając im kształt trójkąta.
-
Krok 5
Rozwałkuj podsypując mąką dwie choinki.
Nadzienie z czekolady i powideł śliwkowych
-
Krok 6
Czekoladę rozpuść i wymieszaj z powidłami.
-
Krok 7
Rozmaruj na jednej z choinek.
-
Krok 8
Przykryj drugą porcją ciasta.
-
Krok 9
Przełóż na formę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Krok 10
Natnij ciasto z obu stron od środkowego trzonu. Skręć każdy z pasków, posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180ºC koło 45 minut.
Dekorowanie
-
Krok 11
Upieczoną choinkę posmaruj wymieszanym lukrem i posyp posypką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/choinka-z-ciasta-drozdzowego |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze