1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Choinka z ciasta drożdżowego

Choinka z ciasta drożdżowego

choinka z ciasta drożdżowego wszystkiego słodkiego
choinka z ciasta drożdżowego wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czy wiesz, że z ciasta drożdżowego można wyczarować cuda?🤩 Ciasto z tego przepisu wychodzi elastyczne i świetnie się z nim pracuje, a po upieczeniu jest delikatne i puszyste, z lekko zarumienioną skórką.

Choinka z ciasta drożdżowego 🎄to nie tylko słodki, świąteczny przysmak, ale też piękna dekoracja bożonarodzeniowego stołu. Z dodatkiem czekolady🍫 i powideł śliwkowych smakuje wybornie!

Zobacz, jak krok po kroku przygotować choinkę z ciasta drożdżowego!⭐

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem z wanilią i suchymi składnikami. Jajko z żółtkiem wymieszaj w ciepłym mleku.

    ciasto drożdżowe o
  • Krok 2

    Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.

    zagniatane ciasto drożdżowe, na desce drewnianej roztopione masło Kerrygold
  • Krok 3

    Ciasto przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, półtorej. Do podwojenia obiętości.

    w misce zagniecione ciasto drożdżowe na drożdżową choinkę
  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i podziel na dwie części, nadając im kształt trójkąta.

    dwie porcje wyrośniętego ciasta drożdżowego
  • Krok 5

    Rozwałkuj podsypując mąką dwie choinki.

    rozwałkowane ciasto drożdżowe na kształt trójkątów

Nadzienie z czekolady i powideł śliwkowych

  • Krok 6

    Czekoladę rozpuść i wymieszaj z powidłami.

    w miseczce roztopona czekolada Callebaut i miseczka z powidłami śliwkowymi
  • Krok 7

    Rozmaruj na jednej z choinek.

    trójkąt ciasta drożdżowego posmarowany nadzieniem z powideł i czekolady
  • Krok 8

    Przykryj drugą porcją ciasta.

    rozwałkowane ciasto drożdżowe w kształcie trójkąta
  • Krok 9

    Przełóż na formę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

    drożdżowa choinka na blaszce przed pieczeniem
  • Krok 10

    Natnij ciasto z obu stron od środkowego trzonu. Skręć każdy z pasków, posmaruj rozbełtanym jajkiem.

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180ºC koło 45 minut.

    drożdżowa choinka przed pieczeniem

Dekorowanie

  • Krok 11

    Upieczoną choinkę posmaruj wymieszanym lukrem i posyp posypką.

    choinka z ciasta drożdżowego z posypką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/choinka-z-ciasta-drozdzowego

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej