Maritozzi z pistacjami
Rzymskie wakacje w wersji de luxe, a to wszystko bez wychodzenia z domu! Maritozzi, czyli włoskie bułeczki, po przekrojeniu wypełnione są po brzegi waniliowym kremem i obficie posypane pistacjami. Prawdziwa uczta dla fanów drożdżowych wypieków!
Z pozoru proste i banalne w smaku, jednak zdecydowanie jest w nich coś przyciągającego... może to dodatek sporej ilości skórki z cytryny🍋 i pomarańczy🍊? Koniecznie wypróbuj przepis na włoskie maritozzi!🤌
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe na maritozzi:
-
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem, solą, drożdżami oraz ze startą skórką z cytryny i pomarańczy.
-
Krok 2
Do suchych składników dodaj ciepłe mleko oraz jajka i miksuj robotem kuchennym używając końcówki do ciasta drożdżowego. Na samym końcu dodaj miękkie masło (nie rozpuszczone) i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 3
Ciasto drożdżowe przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.
-
Krok 4
Rano wyciągnij ciasto z lodówki i pozostaw do ogrzania, tak żeby nabrało temperatury pokojowej.
-
Krok 5
Ciasto podziel na 8 części. Każdą część ciasta uformuj w bułeczkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
-
Krok 6
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. I wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 22-23 minuty do zrumienienia. Upieczone bułeczki przełóż wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem śmietankowy:
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec dodac ekstrakt waniliowy. Przekrój każdą bułeczkę do połowy i napełnij ją kremem. Wygładź brzeg za pomocą szpatuły cukierniczej.
Dekorowanie:
-
Krok 8
Krem posyp posiekanymi pistacjami, a bułeczkę oprósz cukrem pudrem.
- Bułeczki maritozzi są najlepsze są na świeżo. Zaraz po napełnieniu kremem.
- Zamiast pistacji możesz użyć też świeże owoce lub posiekaną czekoladę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/maritozzi-z-pistacjami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze