1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Maritozzi z pistacjami

Maritozzi z pistacjami

Maritozzi wypełnione kremem śmietankowym i pistacjami, oprószone cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Maritozzi wypełnione kremem śmietankowym i pistacjami, oprószone cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Rzymskie wakacje w wersji de luxe, a to wszystko bez wychodzenia z domu! Maritozzi, czyli włoskie bułeczki, po przekrojeniu wypełnione są po brzegi waniliowym kremem i obficie posypane pistacjami. Prawdziwa uczta dla fanów drożdżowych wypieków!

Z pozoru proste i banalne w smaku, jednak zdecydowanie jest w nich coś przyciągającego... może to dodatek sporej ilości skórki z cytryny🍋 i pomarańczy🍊? Koniecznie wypróbuj przepis na włoskie maritozzi!🤌

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka, Kerrygold oraz Bakal.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na maritozzi:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem, solą, drożdżami oraz ze startą skórką z cytryny i pomarańczy.

    Na blacie kuchennym suche składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego.
  • Krok 2

    Do suchych składników dodaj ciepłe mleko oraz jajka i miksuj robotem kuchennym używając końcówki do ciasta drożdżowego. Na samym końcu dodaj miękkie masło (nie rozpuszczone) i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.

    Na blacie kuchennym masło, jajka, ciepłe mleko oraz wymieszane suche składniki.
  • Krok 3

    Ciasto drożdżowe przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki.

    Zagniecione ciasto drożdżowe.
  • Krok 4

    Rano wyciągnij ciasto z lodówki i pozostaw do ogrzania, tak żeby nabrało temperatury pokojowej.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
  • Krok 5

    Ciasto podziel na 8 części. Każdą część ciasta uformuj w bułeczkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Wyrośnięte bułeczki maritozzi.
  • Krok 6

    Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. I wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 22-23 minuty do zrumienienia. Upieczone bułeczki przełóż wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone bułeczki maritozzi.

Krem śmietankowy:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec dodac ekstrakt waniliowy. Przekrój każdą bułeczkę do połowy i napełnij ją kremem. Wygładź brzeg za pomocą szpatuły cukierniczej.

    W misie miksera gotowy krem śmietankowy. Obok posiekane pistacje i ekstrakt waniliowy.

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Krem posyp posiekanymi pistacjami, a bułeczkę oprósz cukrem pudrem.

    Gotowa bułeczka maritozzi na talerzyku. Obok posiekane pistacje.

  • Bułeczki maritozzi są najlepsze są na świeżo. Zaraz po napełnieniu kremem.
  • Zamiast pistacji możesz użyć też świeże owoce lub posiekaną czekoladę.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/maritozzi-z-pistacjami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej