Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem
🐌🐌 Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem 🍊 to idealna alternatywa dla tradycyjnych, wielkopolskich rogali świętomarcińskich. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Wypróbuj mój sprawdzony przepis! 💛
Sprawdź porady, dzięki którym Twoje ciasto drożdżowe będzie idealne!
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
Wszystko co musisz wiedzieć o drożdżach suszonych instant
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nadzienie z białym makiem:
-
Krok 1
Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez około 20 minut, odcedź, a następnie zmiel.
-
Krok 2
Wymieszaj go z miodem, cukrami i masłem. Migdały, orzechy włoskie i żurawinę posiekaj. Bakalie wymieszaj z makiem i ekstraktem migdałowym.
-
Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
Aromatyczny cukier ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do ciast, napojów, lukrów, deserów i grzanego wina.
-
Krok 3
Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą makową. Masę odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta drożdżowego.
Ciasto na drożdżowe ślimaczki z białym makiem:
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do tarty o średnicy 28 cm (możesz też użyć tortownicy) wysmaruj masłem.
-
Może się przyda
Okrągła płaska forma z serii Tradition to świetny wybór do wypiekania tarty, biszkoptu oraz ciast z owocami. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 5
Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj miękkie masło, żółtka, szczyptę soli i mleko.
-
Krok 6
Zagnieć dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Formowanie ślimaczków:
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski, zagnieć i podziel na dwie części.
-
Krok 8
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część ciasta na prostokąt.
-
Krok 9
Na rozwałkowanym cieście nałóż równomiernie nadzienie makowe.
-
Krok 10
Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku, a następnie pokrój na 3 cm plastry.
-
Krok 11
Ślimaczki ułóż obok siebie w formie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
-
Krok 12
Po wyrośnięciu posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do zrumienienia się ciasta.
Lukier pomarańczowy:
-
Krok 13
Cukier puder przesiej przez sito. Dodaj do niego cukier ze skórką pomarańczową i wymieszaj. Dodaj 1,5 łyżki gorącej wody i ucieraj, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Lukrem udekoruj jeszcze ciepłe ciasto.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-slimaczki-bialym-makiem-pomaranczowym-lukrem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze