1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem

Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem

drożdżowe ślimaczki z białym makiem i lukrem pomarańczowym - wszystkiego słodkiego
drożdżowe ślimaczki z białym makiem i lukrem pomarańczowym - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

🐌🐌 Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem 🍊 to idealna alternatywa dla tradycyjnych, wielkopolskich rogali świętomarcińskich. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Wypróbuj mój sprawdzony przepis! 💛

Sprawdź porady, dzięki którym Twoje ciasto drożdżowe będzie idealne!

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?

Wszystko co musisz wiedzieć o drożdżach suszonych instant

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie z białym makiem:

  • Krok 1

    Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez około 20 minut, odcedź, a następnie zmiel.

    Mak zalany wrzątkiem w garnku na palniku kuchenki
  • Krok 2

    Wymieszaj go z miodem, cukrami i masłem. Migdały, orzechy włoskie i żurawinę posiekaj. Bakalie wymieszaj z makiem i ekstraktem migdałowym.

    Mak wymieszany z miodem, cukrem i masłem w misce, posiekane bakalie w miseczce, ekstrakt migdałowy Dr. Oetker
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker

    Aromatyczny cukier ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do ciast, napojów, lukrów, deserów i grzanego wina.

    Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
  • Krok 3

    Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą makową. Masę odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta drożdżowego.

    Ubite białka i masa makowa w osobnych miseczkach

Ciasto na drożdżowe ślimaczki z białym makiem:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do tarty o średnicy 28 cm (możesz też użyć tortownicy) wysmaruj masłem.

    Forma do tarty wysmarowana masłem
  • Może się przyda

    Okrągła płaska forma z serii Tradition to świetny wybór do wypiekania tarty, biszkoptu oraz ciast z owocami. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

    Może się przyda
  • Krok 5

    Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj miękkie masło, żółtka, szczyptę soli i mleko.

    Mąka, cukier i suszone drożdże w misce, masło pokrojone w kostkę, żółtka i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 6

    Zagnieć dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Zagniecione ciasto drożdżowe w szklanej misce

Formowanie ślimaczków:

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski, zagnieć i podziel na dwie części.

    Zagniecione ciasto drożdżowe podzielone na dwie części obok szklanej miski
  • Krok 8

    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część ciasta na prostokąt.

    Ciasto rozwałkowane na stolnicy na prostokąt
  • Krok 9

    Na rozwałkowanym cieście nałóż równomiernie nadzienie makowe.

    Nadzienie makowe wyłożone na rozwałkowane ciasto
  • Krok 10

    Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku, a następnie pokrój na 3 cm plastry.

    Ciasto drożdżowe z białym makiem zwinięte w roladę i pokrojone na 3 cm plastry na desce, obok plastry ciasta ułożone w formie do tarty
  • Krok 11

    Ślimaczki ułóż obok siebie w formie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

    Ślimaczki drożdżowe z białym makiem ułożone obok siebie w formie do tarty
  • Krok 12

    Po wyrośnięciu posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do zrumienienia się ciasta.

    Upieczone drożdżowe ślimaczki z białym makiem

Lukier pomarańczowy:

  • Krok 13

    Cukier puder przesiej przez sito. Dodaj do niego cukier ze skórką pomarańczową i wymieszaj. Dodaj 1,5 łyżki gorącej wody i ucieraj, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Lukrem udekoruj jeszcze ciepłe ciasto.

    Upieczone drożdżowe ślimaczki w formie do tarty, obok lukier w miseczce
  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-slimaczki-bialym-makiem-pomaranczowym-lukrem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej